Op vrijdag 23 oktober worden er in 16 gemeenten in de Kempen de Nacht van het Kempens Erfgoed. Je kan op heel wat plaatsen terecht voor gratis lezingen, rondleidingen, proeverijen en vertelavonden.

In Herentals onderhoudt dr. Jan-M.Goris het publiek in de Lakenhal om 19 u over Herentals en de Eerste Wereldoorlog. Goris schetst de oorzaken, de aanleiding en het feitelijk verloop van de Eerste Wereldoorlog, de inname en de bevrijding van Herentals, de krijgsoperaties en vertelt over het waarom van de verschillende oorlogsmonumenten in de stad.

Noodgeld

Vrijdagavond wordt om 20.30u in de Lakenhal het boek van Rudy Dillen 'Noodgeld tijdens de Eerste Wereldoorlog' voorgesteld. Rudy Dillen uit de Kapittelbossen bundelde vanuit zijn interesse als voorzitter van muntenclub Numismatica, afbeeldingen, teksten en informatie over noodgeld in de Kempen tijdens de Eerste Wereldoorlog. De auteur geeft een lezing over zijn zoektocht en stelt een aantal prachtige biljetten tentoon.

Hij kon enkele private verzamelingen inkijken en plaatste de gegevens in een historische context. Het noodgeld van zowat alle gemeenten in de Kempen komt aan bod. Meer nog, in het boek dat 360 blz telt, komt het noodgeld in 98 gemeenten, zowat gans de provincie Antwerpen aan bod. Het boek is opgenomen in de reeks Het Vergeten Slagveld van het Kempens Karakter.

Het boek kan je bestellen via www.kempenskarakter.be, kost 20 euro. Je kan het ook afhalen in het Fundatiehuis op het Begijnhof in Herentals.