De 79e editie van de Boekenbeurs is afgesloten met 153.000 bezoekers. Dat zijn er evenveel als vorig jaar, en iets minder dan de 160.000 waarop de organisatoren hadden gehoopt. Er werden wel iets meer boeken gekocht. Kookboeken en kinderboeken behoorden traditiegetrouw tot de toppers.

Dat de Boekenbeurs iets minder bezoekers trok dan de 160.000 waarop de organisatoren hadden gehoopt, had veel te maken met het uitzonderlijk mooie herfstweer. De drukst bezochte dag, 5 november, was niet toevallig een regendag. Toen werden er meer dan 20.000 bezoekers geteld.

De Boekenbeurs focuste dit jaar op kinder- en jeugdboeken. Het programma was populair, met enkele uitschieters als de Live Lezershow met Dimitri Leue als Boek King. Het succes van het centrale thema had een gunstige weerslag op de verkoopcijfers. Het best verkochte boek op de Beurs was een album van Jommeke.

Dit zijn de best verkochte boeken in verschillende categorieën:

1. De babbelpil (De belevenissen van Jommeke) - Philippe Delzenne, Jef Nys
2. Het oor van Malchus - Pieter Aspe
3. De storm - William Shakespeare (kinderboek)
4. Papyrus van Caesar (Asterix) - Goscinny, Uderzo
5. Puur eten dat je gelukkig maakt 2 - Pascale Naessens.

"Oorlog en terpentijn" van Stefan Hertmans is beste boek

"Oorlog en terpentijn" is door de luisteraars van Radio 1 en de lezers van Knack verkozen tot het beste Nederlandstalige boek van de laatste 25 jaar. De Top Tien werd bekendgemaakt tijdens een liveshow met Friedl Lesage op de slotdag van de Boekenbeurs.

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open VLD) mocht de prijs, een boek in chocolade, uitreiken aan Stefan Hertmans.

Foto archief : auteur Koen Lievens / NNieuws.