Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boeren- en Ambachtenmarkt in Retie op 18/9

De oorlog in Oekraïne toonde recent aan dat veel voeding uit het buitenland komt, waardoor onze voedselzekerheid onder druk komt te staan.

‘Ik was stomverbaasd toen ik mijn favoriete chips niet meer in de winkelrekken zag liggen’, zegt Nikki Van Roy, escargotskweker uit Retie. ‘Consumenten weten vaak niet meer hoe hun voedsel wordt produceerd en waar hun eten vandaan komt. Een groter bewustzijn daarvan kan ertoe bijdragen dat mensen zich meer verbonden voelen met de inspanningen die boeren leveren en daardoor andere voedingskeuzes gaan maken. Seizoensgebonden producten, recht van bij de boer, zijn nog steeds de economisch en ecologisch beste keuze.

Lokale, kleinschalige zelfverwerking staat ook garant voor kwaliteit. Een zelfverwerkende veeboer bijvoorbeeld maakt zijn vleesproducten zelf, op ambachtelijke wijze. Daardoor krijgt het vlees zijn authentieke, eigen smaak en karakter. Geen eenheidsworst dus.’

Om deze visie te ondersteunen, organiseert Nikki, in samenwerking met de gemeente Retie, een gezellige Boeren- en Ambachtenmarkt op haar velden in de Hulselstraat 39 in Retie. De markt gaat door op 18 september – de Dag van de Landbouw. ‘

Als je graag lekker eet en het liefst kookt op het ritme van de seizoenen, met pompoen putje winter en aardbeien hartje zomer, ben je op het juiste adres’, vertelt ze. ‘Je vindt er tal van lokale boeren die hun verse of zelf verwerkte producten, een babbeltje incluis, verkopen. Product én praatje. Wéten waar het product vandaan komt. Hoe het gefokt en geteeld wordt. Rechtstreeks van het veld naar je keuken.’

Vanaf 9 uur kun je ontbijten op het veld, met uitzicht op een kudde kleine en grote schapen. Het wordt een picknick met (h)eerlijke producten recht van bij de boer. De keuze gaat van een simpel ontbijt (spek met eieren) tot een volledig luxeontbijt met bubbels.

Vanaf 10 uur kun je op de markt van allerlei producten proeven en genieten. ‘Ingrediënten voor in de keuken, een hamburger of een 4-hapjes menu, bier of wijn: de hele voedingsdriehoek is aanwezig’, lacht Nikki. ‘Je kunt de streekproducten meteen ook kopen om er ter plaatse of thuis van te smullen.’

De boeren en ambachtslui houden er ook aan de marktbezoekers goed te informeren. Een imker geeft uitleg over de bloemetjes en de bijtjes, een compostmeester leert je hoe je moet composteren en Nikki toont je hoe de escargots van Cornu gekweekt worden. Een echte boomexpert geeft een demonstratie over het snoeien van hoge bomen. Echt vakwerk.’

Ook lokale ambachtslieden stellen hun handwerk tentoon. Zij maken unieke objecten, werken met passie en streven naar perfectie van hun werk. Samen met jou bepalen ze hoe jouw unieke stuk; een hoed of een meubelstuk, er moet uitzien. Door creatieve en nieuwe technieken te integreren, leveren ze origineel maatwerk voor in je huis of je tuin.

Kortom, het wordt een leuke familiedag met voor ieder wat wils.

Kort : zondag 18 september - Dag van de Landbouw

Van 9 tot 12 uur ontbijt op het veld met uitzicht op schaapjes - van 10 tot 18 uur Boeren- en Ambachtenmarkt - Doorlopend informatie over composteren, boomverzorging, bijen en bloemenweide - op de velden aan de Hulselstraat 39 in Retie - gratis inkom - rolstoel en kinderwagentoegankelijk - met kinderanimatie Ontbijt bestellen via www.puurlocal.be

Hulselstraat 39 , Retie, België

Deel dit artikel