Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Boerenbond geeft innovatiesteun voor ontwikkeling stikstofreducerende techniek

Boerenbond

De nood aan nieuwe, innovatieve technieken om de stikstofemissies in landbouw te reduceren is groot. Het aantal nieuwe technieken die in de praktijk gebracht worden en erkend worden is echter beperkt en daar wil Boerenbond verandering in brengen.

In navolging van een projectoproep heeft Boerenbond zes innovatieve projecten geselecteerd, waaronder ook het Antwerpse VBK. Het bedrijf krijgt de komende twee jaar ondersteuning van Boerenbond om emissiemetingen uit te voeren.

 
“We willen boeren in staat stellen om op een haalbare en betaalbare manier de stikstofdoelstellingen te halen. Daarvoor is het ook belangrijk dat er nieuwe, erkende technieken op de markt komen die stikstof reduceren. De geselecteerde projecten zijn stuk voor stuk beloftevol en vertegenwoordigen oplossingen voor verschillende sectoren,” klinkt het bij Lode Ceyssens, voorzitter van Boerenbond.
 

VBK bekijkt de combinatie van drie technieken om de ammoniakuitstoot in de vleeskalverhouderij te verminderen. De eerste techniek zijn ammonia control ballen die bovenop de mest drijven en zo een deksel vormen. Hierdoor komt minder ammoniak in de lucht . ​ De tweede techniek, de gecoate roosters van Nooyen zorgen ervoor dat de mest sneller door de vloer zakt, wat minder ophoping en dus minder ammoniakvorming op de vloer betekent. 

Tot slot is de gecoate ondiepe put met urineafstroom een ondiepe mestkelder met een speciale coating die voorkomt dat mest en urine aan de wanden blijven kleven. Hierdoor stroomt de mest vlotter door en kan urine voortdurend worden weggepompt. Door de beperking van contact tussen mest en urine, wordt ook ammoniakvorming ingeperkt. De technieken zullen toegepast worden in twee praktijkstallen waarbij er drie testcombinaties getest worden.

Jan Van Crombrugge – VBK: “Dankzij de steun van Boerenbond kunnen we belangrijke stappen zetten om 3 bronmaatregelen voor de kalversector te laten erkennen om zo voor 2030 in de bestaande kalverstallen minimum 28% ammoniak emissie te reduceren zoals bepaald in het stikstofdecreet. Naast een geurstudie zullen we bovendien tijdens de meetperiode een aantal belangrijke stalklimaatparameters continu meten en vertalen in een helder dashboard voor bewaking en rapportering, met als doel een nog beter management van de stal.” eer informatie over de projecten vind je terug op de website: www.boerenbond.be/innovatiesteun

 
Boerenbond

Deel dit artikel