U bent hier

Bollinger hemelse degustatie bij Van Eccelpoel zaterdag

Herentals | Kempen regio
14.12.2018 - 13.45u
Door: Herman Gezelle

Nog twee weekends tot Kerst, the most wonderful time of the year.  Vandaag zaterdag tussen 11.30u en 16.30u zet Van Eccelpoel het weekend in met een feestelijke champagnedegustatie: ontdek het beste van Bollinger.

'De bekende Brand Ambassador Peter Lauwerens verzorgt tekst, uitleg en champagne.  Een supervers stock ligt voor je klaar', zegt wijnadviseur Koen.

'Sla alvast je voorraad in:  Bollinger champagne is exclusief dit weekend te verkrijgen aan feestelijke prijzen. Voor extra info over het Huis Bollinger klik hier.

Naast champagne zijn er nog een heleboel feestbubbels- en wijnen te proeven.
Onze sommeliers staan je graag bij met advies.'

Bij de besten in de Champagne

Journalisten en sterrenchefs kiezen voor Bubbels van Bollinger.

Ook onze Belgische sterrenchefs en top-Sommeliers verkiezen deze Champagne van één van de meest gerenommeerde kastelen uit Frankrijk. Het merk produceert verschillende soorten, waaronder de 'vintages' Vieilles Vignes Françaises, La Grande Année en de R.D., plus de 'non-vintages' Special Cuvée en Rosé, en zelfs een grote rode Champagnewijn. 1 van de geheimen van Bollingers unieke karakter?

Het huis laat de eerste wijnen gisten in oude eikenhouten vaten.

'Bollinger is het enige Champagnehuis ter wereld dat zijn reservewijnen op magnum met kurk bewaart, onder lichte druk en dit gedurende een 15-tal jaar', zegt Peter Lauwerens.  'Bollinger heeft hiervan een zeer grote stock van meer dan 300.000 magnums, die cru per cru en jaargang na jaargang gespaard worden: een uniek systeem als enige in heel de Champagnestreek.

De Special Cuvée - de basis Champagne van Bollinger en enige zonder jaargang - overtreft vaak de prestige- en millésimé-champagnes van andere bekende en grote merken. Tevens beschikbaar als Bollinger Rosé.

Enkel in uitzonderlijke oogstjaren maken ze hun prestigieuze La Grande Année, ontworpen om het karakter van de vintage Champagne van 1 top-oogstjaar uit te drukken.

De R.D. is het verlengstuk van de Grande Année-¬mix, die nog langer in de kelders rijpt. 10 tot 15j en langer. Bollinger RD 1996 staat in de grote wijnboeken gekentekend als "De grootste Champagne van de vorige eeuw."

De Vieilles Vignes Françaises wordt gezien als het paradepaardje van Bollinger, en is de meest unieke Chamapagnefles op de markt beschikbaar.

Ongeveer 70 % van de druiven is afkomstig van 144 ha eigen wijngaarden, die tot de allerbeste cru's in het hart van de Champag-nestreek behoren: 98% (!) op l'échelle des crus.

Gedomineerd door de Pinot-druif, zijn het zeer grote complexe wijnen, die indien correct, lang bewaren. Het huis gebruikt enkel de wijnen van de eerste persing van druiven die on-derworpen worden aan een bijzonder strenge selectie, deels gegist op oude eiken vaten.

Afkomstig van de 2 enige perceeltjes in de Champagnestreek van niet geënte Pinot-Noir wijnranken, die ver uit elkaar aangeplant zijn. Dus "Blanc de Noirs". Hun druiven produceren nog minder sap dan andere wijngaarden, waardoor de wijnen een nog rijkere geconcen-treerde smaak geven.

Zeer kleine productie van deze unieke wijn met slechts jaarlijks zo'n 4 à 5 vaten voor de wereld, 18 genummerde flessen beschikbaar voor de Belgische markt. Een waar levend museum.

De vinificatie ervan verloopt traag, de flessen worden lang gestockeerd en de wijnen rijpen minstens drie tot negen jaar – en vaak veel langer. Ook de vintage wijnen rijpen onder kurk. Dat is een kostbare methode, maar het levert wel een hogere kwaliteit op. De wijnen maken een vol¬lere, rijkere en meer gerijpte indruk.

Hiervoor worden de beste Chardonnay & Pinot-Noir wijnen cru per cru geselec-teerd voor hun 1ste gisting in oude ei-ken-houten vaten, die daarna op hun 2de gisten in de fles onder kurk voor 7 à 10 jaar rijpen.

Ook beschikbaar als zeld-zame rosé La Grande Année Rosé, die zijn aroma en kleur dankt aan de rode Bollinger Champagnewijn, La Côtes aux Enfants. Grote prijswinnende Pinot Noir wijn uit de hoogst gequoteerde wijngaard in heel Champagne, die naast de grootste Bourgognes kan staan', besluit Peter Lauwerens.

(ad) foto archief Nnieuws /Guy Verellen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto