De Bosgroep Kempen Noord zoekt vrijwilligers die willen meewerken in de bossen van de Kempen. Heb jij een hart voor hout? Kom dan proeven van de Bosgroepwerking en kennismaken met het vrijwilligersteam op vrijdag 7 juni in Lille.

We spreken om 13 uur af op de parking van TCC Virtus, Corsicabaan 1 in Lille. Inschrijven is verplicht via 014 85 90 19 of kempennoord@bosgroep.be met vermelding van je gemeente.

Bosgroepen zijn verenigingen die private boseigenaars en gemeentes ondersteunen in hun duurzaam bosbeheer. De Bosgroepen geven advies, maken natuurbeheerplannen, organiseren houtverkoop en helpen bij herbebossing. Elke Bosgroep heeft een kernteam van een coördinator en adjuncten, maar hun werking steunt voor een groot deel op de enthousiaste inzet van een ploeg vrijwilligers.

Wat doet een bosgroepvrijwilliger?

Het team vrijwilligers brengt alle aspecten van duurzaam bosbeheer in de praktijk. Enkele voorbeelden van vrijwilligerswerk bij de Bosgroep zijn:

· Opties en toekomstbomen aanduiden

· Schalmen (bomen aanduiden en opmeten voor dunning)

· Evalueren van brandhoutvellingen

· Aanplanten en plaatsen van wildbescherming

· Opsnoeien en vrijstellen van jonge toekomstbomen

Vrijwilliger worden?

Om vrijwilliger te worden hoef je geen bosbouw gestudeerd te hebben. Jij bent een gedroomde vrijwilliger als:

· Je interesse hebt in de natuur en wil meewerken aan een bosrijkere toekomst,

· Je graag buiten werkt en niet bang bent van een beetje regen,

· Je graag bijleert en de handen uit de mouwen steekt,

· Je af en toe in de week vrij bent en graag in teamverband samenwerkt.

Vrijwilligersdag op 7 juni in Lille

Tijdens de vrijwilligersdag op vrijdag 7 juni voeren we na een korte wandeling kleinschalige beheerwerken uit om de zeldzame adder een handje te helpen. Onder het motto 'veel handen maken licht werk', belooft het een leuke en sfeervolle dag te worden. We zullen onder andere de broedhopen aanleggen met de takken van een recente dunning.

Daarnaast zal wat afval uit het bos gehaald worden, kan er opslag verwijderd worden, een zeer kleine oppervlakte handmatig plaggen, wordt er Amerikaans vogelkers beheerd en wildbescherming vervangen bij een aanplant. We kunnen je hulp bij deze werkjes zeker gebruiken!

Tijdens het werk kan je de medewerkers en vrijwilligers van beide Bosgroepen beter leren kennen en al je vragen stellen over bosbeheer en de Bosgroep.

Meer info: Bosgroep Kempen Noord, 014 85 90 19, kempennoord@bosgroep.be