Bosgroep Kempense Heuvelrug vzw verwelkomde donderdag zijn 2000e lid: Bruno De Witte uit Herentals. Die mijlpaal grepen ze aan voor een feestje met hun leden. Een landschapsgids loodste het gezelschap door het natuurgebied ‘Kempense Heuvelrug’. Gedeputeerde Rik Röttger en de burgemeesters van Herentals en Kasterlee benadrukten het belang van bosgroepen en bosbeheer.

De Bosgroep brengt eigenaars van bossen samen om het beheer van hun bossen op de Kempense Heuvelrug beter op mekaar af te stemmen. Bij die eigenaars zitten zowel privé-personen als overheden.

Naast het beheer van de bossen van de leden zorgt de Bosgroep ook regelmatig voor een houtverkoop.

Een wandeling langs de Kempense Heuvelrug leidde de feestelijke activiteit in. Een erkende landschapsgids vertelde ondertussen over het ontstaan van het natuurgebied .

De Kempense Heuvelrug, strekt zich uit van Herentals over Lichtaart en tot voorbij Kasterlee. Met zijn lengte van 14 kilometer, breedte van 1 km en hoogte tot 33 meter, is de Kempense Heuvelrug een niet te missen landschapselement in de vlakke provincie Antwerpen.

Ontstaan Kempense Heuvelrug

Tijdens het plioceen (enkele miljoenen jaren geleden) lag de huidige provincie Antwerpen nog onder water. In die toenmalige Noordzee werden zeer geleidelijk metershoge lagen van grof zand, kiezels, fijn zand en Gluconiethoudend fijn zand afgezet, met daarin banken van ijzerzandsteen. Terwijl ten zuiden en ten noorden (Netevallei) van de huidige heuvelrug de glauconiethoudende zanden wegspoelden, bleef de heuvelrug staan, dankzij het ijzerzandsteen. De heuvelrug was geboren!

Vanaf de laatste ijstijd (in het Pleistoceen) waaide er vanuit het noorden ook nog eens dekzand tegen de rug aan dat het typische duinreliëf vormde. Op andere plaatsen werd het zand juist zeer diep weggeblazen. Op deze plaatsen zien we nu vaak vennetjes.  Maar ook de ondoorlatende, kleiige of ijzerhoudende lagen zorgden voor de vorming van poeltjes en vennen, het (regen-)water kan daar immers niet in de bodem zakken.

Ten slotte speelt de mens ook een zeer belangrijke rol in de geschiedenis van de Kempische Heuvelrug. Al vanaf de steentijd trok de heuvelrug mensen aan; hoog en droog om te wonen met dichtbij nat en vochtig terrein om voedsel te vinden.

De viering van het 2000ste lid van de bosgroep was de perfecte gelegenheid om de leden kennis te laten maken met de ontstaansgeschiedenis van de “echte” Kempense Heuvelrug.

Na de wandeling spraken gedeputeerde en voorzitter Rik Röttger, burgemeester Jan Peeters van Herentals en burgemeester Ward Kennes van Kasterlee de leden toe over het belang van bosgroepen en bosbeheer.

“De bosgroepen spelen een belangrijke rol in het landschapsbeleid van de provincie Antwerpen. De bosgroepen bieden aan meer dan 4500 privéboseigenaars ondersteuning wat overeenkomt met 43 % van de totale bosoppervlakte in de provincie Antwerpen. Samen met de hen gaat de provincie Antwerpen voor een duurzamer bosbeheer en meer én gevarieerde bossen. We proberen de lokale besturen, boseigenaars, inwoners, betrokkenen en gebruikers met elkaar te verzoenen rond een gedragen visie en te overtuigen om mee te werken aan een gevarieerd landschap. Met elk nieuw lid groeien de mogelijkheden om samen de biodiversiteit en kwaliteit van onze leefomgeving te verbeteren. We verwelkomen ons 2000ste lid dan ook met open armen!” aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu en voorzitter van Bosgroep Kempense Heuvelrug vzw.

Noor de Laat, coördinator van bosgroep Kempense Heuvelrug vzw, huldigde Bruno De Witte officieel als 2000e lid. Tijdens het hele gebeuren was er ‘live’ een woodcarver aan het werk. Hij sneed ter plaatse de attentie voor de jubilaris met een kettingzaag uit een massief stuk hout.