Met residentie De Heern krijgt de Kanaalstraat in de spie tussen de Herentalse ringlaan en de Lierseweg er over enkele jaren een wooncomplex met vijf gebouwen en in totaal 84 appartementen bij. De bouw start op 1 juni.

H-Estate / Molenwatergroep

Projectontwikkelaars H-Estate / Molenwatergroep (Eddy Hendrickx) uit Herentals en Gands uit Antwerpen slaan de handen in elkaar voor een prestigieus bouwproject in het gebied rond de Kanaalstraat.

Dat is nu in feite een verbindingspad voor zwakke weggebruikers tussen Lierseweg, Ringlaan en Albertkanaal. Hun residentie De Heern, een verwijzing naar Herentals, omvat 5 bouwmodules met in totaal 84 appartementen en 6 commerciële ruimtes.

Het maakt het meteen een van de grootste bouwprojecten van de laatste jaren in (de rand van) het stadscentrum. Polo Architecten uit Antwerpen gaven de blokken uiteenlopende bouwhoogtes tot zeven verdiepingen en ieder een eigen signatuur.

"Die verscheidenheid is er mee op vraag van de stad Herentals gekomen, wat een strakke stijl met verschillende geveltypes geeft", zegt zaakvoerder Cedric Vanhencxthoven van Heylen Vastgoed, dat vanaf dinsdag het volledige project in verkoop brengt.

"Het zijn allemaal bijna energieneutrale (BEN) appartementen, door middel van zonnepanelen, warmtepompen en vloerverwarming. Ze hebben één, twee of drie slaapkamers en mikken zo op starters, alleenstaanden, jonge gezinnen en gepensioneerden."

Het hele complex ligt aan weerszijden gedrapeerd langs de voet- en fietsverbinding, die blijft bestaan. De omgeving wordt ingericht als een autoluw parkdomein: niet alleen kunnen de bewoners er uitsluitend ondergronds parkeren, het ruime groengebied wordt ook voor publiek toegankelijk.

Grote groene bufferzone

"Tussen het complex en de Ringlaan ligt nog een grote groene bufferzone, waar niet gebouwd mag worden. Die kan bijvoorbeeld als speelruimte voor kinderen uit de buurt gebruikt worden.

In het parkgebied zorgt een vijver of wadi voor de regenwaterinfiltratie, terwijl het project in overleg met de stad via het domein van De Heern ook een oplossing biedt voor het rioleringsprobleem in de aangrenzende Engelse wijk", zegt Vanhencxthoven.

In een van de commerciële ruimtes komt onder meer de apotheek te zitten, die vorige herfst alvast de deuren opende in een aangepaste container om het vestigingsattest niet te verliezen.

Voor de andere plekken denken de initiatiefnemers eerder aan kantoren en vrije beroepen dan aan winkels en cafés. "We hopen er eigenlijk een medische hub van te maken."

De grondwerkzaamheden op het terrein zijn al gebeurd, de feitelijke bouw start op 1 juni.

"Men begint aan de Lierseweg en bouwt zo gefaseerd richting de Ringlaan. Het wordt dus een project van vele jaren. De bouw mag dan gefaseerd gebeuren, de verkoop start op 23 april wel meteen voor het volledige complex. Dat lijkt misschien een risico in te houden, maar het gaat om twee projectontwikkelaars die bewezen hebben betrouwbaar te zijn.

Uit gelijkaardige projecten in Herentals stellen we ook vast dat er veel vraag is naar dergelijke appartementen binnen de Ringlaan. We houden over De Heern nog een publiek lanceringsmoment op zaterdag 27 april van 10u tot 16u in de Lakenhal."

Bron GVA - verschijningsdatum 20/4/2019 - HO - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws License2Publish.