U bent hier

Bouw nieuwe fietsbrug van 100m over Kempisch Kanaal gestart in Herentals

Herentals | Provincie Antwerpen
22.03.2019 - 15.07u
Door: Herman Gezelle

In Herentals is begonnen met de bouw van een 107 meter lange fietsbrug over het Kempisch Kanaal (Bocholt-Herentals). De brug zal deel gaan uitmaken van de fietsostrade F105 (Herentals-Balen) en kost ruim 3 miljoen euro.

De provincie betaalt daar zelf 1,8 miljoen euro van, de rest komt van de Vlaamse Waterweg - het agentschap dat de waterwegen in Vlaanderen beheert - en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, die allebei zowat 600.000 euro bijdragen.

Fietsostrade F105 zit nog grotendeels in de planningfase, maar moet op termijn de kleinstedelijke gebieden Herentals, Geel en Mol met elkaar verbinden.

De brug zelf wordt ingevaren tijdens het Hemelvaart-weekend.

Langs het traject liggen volgens de provincie 400 bedrijven, 160 scholen en tal van sportverenigingen die ervan gebruik kunnen maken. In Herentals is of komt er bovendien aansluiting op vijf andere fietsostrades: de F5 Antwerpen-Hasselt, F105 Herentals-Balen, F106 Aarschot-Herentals, F103 Lier-Herentals en op termijn de F102 Herentals-Turnhout.

Een van de barrières voor de toekomstige fietsostrade is het kanaal Bocholt-Herentals achter de Kruisboogstraat Diependaal.

Een brug moet dat verhelpen. "Met de bouw van een kwalitatieve fietsbrug, van 107 meter lang en 5,5 meter breed, biedt de provincie Antwerpen een autovrij, veilig en vlot alternatief voor verplaatsingen met de auto binnen de regio", stelt gedeputeerde voor Mobiliteit Luk Lemmens.

"De fietsostrade ligt bovendien langs een spoorlijn, wat mogelijkheden biedt om het station van Herentals duurzaam te bereiken en dit uit te bouwen tot een multimodaal knooppunt."

Ter plaatse is aannemer Mols al begonnen met de steunpunten van de brug te bouwen. De brug zelf wordt gemaakt in het atelier van staalconstructiebedrijf Iemants. (pp-belga)   Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto