De Vlaamse Waterweg nv en Infrabel bouwen dit jaar een nieuwe spoorwegbrug over het kanaal in Herentals.

Brug 44 is een spoorbrug die deel uitmaakt van de spoorlijn tussen Herentals en Lier. De stalen vakwerkbrug, van het type vierendeelbrug, dateert van de jaren 30.

De brug overspant, naast het Albertkanaal, het jaagpad op de linkeroever (kant N13 Lierseweg) en op de rechteroever het jaagpad en De Beukelaer-Pareinlaan.

Vanaf volgende maand wordt er extra hinder verwacht.

Nadat eerder De Vlaamse Waterweg nv al de brug van de Lierseweg (verkeer) vernieuwde, is het dit jaar de beurt aan de spoorwegbrug Lier-Herentals, die er langs ligt.

Omdat  ook de bruggen Wolfstee, Lierseweg en  De Beukelaer-Pareinlaan aanpassen en Pidpa aan de nutsleidingen werkt, zal er ook hinder zijn voor gemotoriseerd verkeer.

Gedurende enkele weekends wordt ook het treinverkeer onderbroken.

Opwaardering Albertkanaal

Alle werken kaderen in de opwaardering van het Albertkanaal, waarbij de kanaalbruggen worden verhoogd zodat schepen met 4 containerlagen vlot kunnen varen. Door de nieuwe ligging van de spoorwegbrug wordt ook het spoorwegtracé aan beide kanten van het kanaal aangepast over in totaal meer dan 2 km.

Sinds maart zijn er voorbereidende werken aan de gang. Vanaf mei schakelt de aannemer een versnelling hoger en neemt de hinder toe. Omdat door de nieuwe ligging van het spoor ook de kruisingen Wolfstee, Lierseweg en De Beukelaer-Pareinlaan worden vernieuwd, wordt de rijweg er de komende maanden op verschillende momenten onderbroken, met omleidingen voor alle verkeer.

Wolfstee 6 maanden onderbroken vanaf deze zomer

De grootste hinder wordt verwacht op Wolfstee. Begin mei zal de rijweg ter hoogte van de spoorwegbrug een week onderbroken zijn.

Vanaf deze zomer volgt een tweede onderbreking, maar dan veel langer, tot eind 2022. Er geldt telkens een omleiding in beide richtingen via de Toekomstlaan.
Eenrichtingsverkeer Lierseweg

Van midden mei tot einde juni voert Pidpa ook nutswerken uit aan het fietspad van de Lierseweg, onder de spoorbrug, aan het kruispunt met Wolfstee. Omdat de ruimte er beperkt is, zal er ongeveer anderhalve maand eenrichtingsverkeer naar Antwerpen gelden.

Fietsers volgen een omleiding langs het jaagpad. Tijdens de duur van deze werken is Wolfstee wel open voor alle verkeer.

Nieuwe spoorbrug : technische fiche

- Metalen boogbrug met 2 sporen
- Lengte overspanning: ongeveer 160 meter
- Nieuwe locatie stroomopwaarts richting het oosten (kant brug Lierseweg)
- Vrije doorvaarthoogte: van 7,05 meter naar 9,10 meter
- Breedte kanaal onder brug: van 45 meter naar 86 meter
- Spoorwegtracé aan weerszijden van brug aangepast over een lengte van +/- 1 kilometer
- Bestaande brug wordt afgebroken en op termijn vervangen door fietsbrug met aansluiting fietssnelwegen tussen Lier, Herentals en Aarschot.

Archieffoto's : de bouw van de spoorbrug jaren 30,  oorlogsschade 40-45 met heropbouw / verzameling Luc Verboven exclusief / - met dank / NNieuws.