Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bouw vandaag mee aan ons diamantverleden

Diamantnijverheid Kempen

Einde 19e eeuw ging de diamantbewerking van start in de Kempen. Al snel draaide de diamantnijverheid op volle toeren. Ruim honderd jaar diamantgeschiedenis laat uiteraard sporen na. De vele verhalen en verwijzingen naar diamant in namen van voetbalploegen, cafés en straatnamen getuigen van de belangrijke rol die diamant heeft gespeeld in onze regio.

In het Kempens Diamantcentrum, ondergebracht in de voormalige Slijperij Lieckens, zijn materiële overblijfselen verzameld, geïnventariseerd en bewaard.

Daarnaast is er nog het immateriële erfgoed: de vele verhalen uit een periode die zo bijzonder is geweest voor vele bewoners uit de streek. Vele families hebben een eigen verhaal en een link met de steen.

Maar de groep levende getuigen van het diamantverhaal in de Kempen wordt stilaan kleiner. Dat verhaal en die erfenis is te kostbaar en te betekenisvol om verloren te laten gaan. Het is onherroepelijk met ons lokale DNA verweven geraakt.

Er ligt dus een opdracht en een uitdaging op ons te wachten: dat erfgoed levendig houden op een hedendaagse manier en met een frisse dynamiek. Want de verbindende rol die de steen vroeger had, willen we vandaag terug laten schitteren.

Daarvoor doet de vzw Briljante Kempen ook een beroep op inwoners van Heist-op-den-Berg. Misschien heb je een link met ‘het steentje’ dat ver in de tijd teruggaat? Of ben je benieuwd naar wat de diamant hier betekend heeft. Hoe dan ook, we willen jouw stem horen.

Heb jij een idee om ‘het steentje’ terug aandacht te geven? Of ben je benieuwd welke ideeën andere mensen hebben? Ga dan naar www.diamantverhaal.be en deel je idee.  Je kan er ook ideeën van anderen liken, delen en becommentariëren. Deelnemen kan de hele maand oktober. Voor meer info kan je terecht op diezelfde website of op info@briljantekempen.be of via team Cultuur van het lokale bestuur.

Samen gaan we op zoek naar een nieuwe invulling van het diamantverhaal, dragen we zorg voor dat erfgoed en waken we erover dat het bewaard blijft voor ons en voor de komende generaties.

In Heist-op-den-Berg organiseerden we in 2016 een expo waarbij we al een blik wierpen op ons lokale diamantverleden. Slijpers deden hun verhaal, toonden hun materiaal en leenden vele materialen uit om een mooi overzicht te tonen. Blikvanger in de expo was de reuzengrote kaart waarop we alle gekende diamantslijperijen aanduidden. Het zou fijn zijn als we door deze oproep een grote vertegenwoordiging van ons eigen diamantverleden krijgen in dit grotere verhaal.'

Diamantnijverheid Kempen

Deel dit artikel