U bent hier

In Bouwel staat een bakhuisken...

Grobbendonk | Neteland
16.03.2022 - 01.46u
Door: Herman Gezelle

Aan het beschermd cultuurhistorisch Kasteeldomein van Bouwelhof staat een bakhuisje.

De laatste jaren verkommerde het gebouwtje en deed enkel nog dienst als afvalberging. De restauratieplannen van de gemeente zijn nu klaar.

"We gaan het bakhuisje in ere herstellen en hét centrale punt, de oven, zal opnieuw werken en onze inwoners samenbrengen. ", stelt schepen Johan Verhaegen.

Het bakhuis dat bij de daglonerswoningen van het Kasteeldomein Bouwelhof behoorde, staat er als een ruïne bij. Vroeger werd in de oven brood gebakken voor het kasteel, maar het gebouw raakte in de 20e eeuw volledig in verval.

De plannen om het bakhuis te restaureren liggen al lang op tafel, maar er kwam weinig beweging in het dossier. Tot nu toe.

"Het bakhuis ligt in beschermd erfgoedlandschap wat het dus extra moeilijk maakt. Eind vorig jaar kwamen eindelijk alle puzzelstukken op hun plek terecht, na intens overleg met onze partners van Onroerend erfgoed (IOED) en het Regionaal Landschap Grote en Kleine Nete.

Nu is de kogel door de kerk. Het Bouwels Bakhuisken wordt gerestaureerd en volledig opnieuw in werking gesteld," meldt schepen Johan Verhaegen (GiB).

Het bakhuisje, dat oorspronkelijk bestond uit een oven en vier toiletten zal volgens de regels van de kunst gerestaureerd worden mét behoud van de oven. Het dak wordt opnieuw bekleed met de typische en zeldzame 'Oegstgeester' pannen, waarvan de vorm is afgeleid van een beverstaart. Studenten van het 7e specialisatiejaar Renovatie bouw van Sint-Jozef in Geel nemen de werken aan het bakhuis voor hun rekening als stage.

"Momenteel wordt de werf verder voorbereid en na de Paasvakantie zullen leerlingen van Sint-Jozef op donder- en vrijdagen aan het bakhuis werken.

Dit schooljaar pakken de leerlingen de buitenkant aan en vanaf volgend schooljaar zal de volgende klas de binnenzijde voor hun rekening nemen. Voorlopig mikken we op zomer 2023 om het eerste brood te bakken," vertelt schepen Verhaegen enthousiast.

Burgemeester Marianne Verhaert en schepen van Welzijn Martine Taelman (GiB) hopen dat de werken vlot zullen verlopen en dat de oven de gemeenschap kan verbinden.

"Het bestuur zet sterk in op het ondersteunen van zorgzame buurten. De oven zou door verenigingen of het te bouwen lokaal dienstencentrum in de buurt gebruikt kunnen worden voor activiteiten."
Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto