Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bouwers authentieke bakoven in Gierle gaan aan de slag met paardenurine...

Bakoven bakhuis Gierle

De windmolen ‘In Stormen Sterk’ in Gierle krijgt er dit jaar een bakhuis bij. Een klein team van vrijwilligers bouwt volop aan een authentieke bakoven. In april komt de unit van het bakhuis erover. Als alles volgens plan verloopt, kan het bakhuis deze zomer officieel geopend worden met de Molenfeesten.

Herman Van den Broeck - Molenaar ‘In Stormen Sterk’: “Voor het bouwen van de authentieke bakoven gebruiken we traditionele bouwmaterialen: oude klampsteen, vuurvaste vloerstenen, leemmortel, roggestro en paardenurine. Voor de zoektocht naar de paardenurine deden we een oproep die opgepikt werd door vele nieuwskanalen. Na enkele tips van luisteraars en lezers kregen we hulp van paardenkliniek Equinox in Kasterlee. Zij zorgden voor 20 liter van het gouden vocht.

Nu het metselwerk klaar is, gaan we aan de slag met de paardenurine. Deze wordt gebruikt bij het aanbrengen van een isolerende leemlaag op de buitenkant van het ovengewelf. Dit is een mix van leem, stukjes roggestro, kalk en paardenurine die we eerst kneden en dan uiteen strijken in een dikke laag. Het stro zorgt er voor dat de isolatielaag niet uiteen valt.

De zouten in de paardenurine brengen opnieuw vocht in de leem wanneer de oven na het bakken weer afkoelt. Zo behoudt de leemlaag haar speciale werking en droogt ze niet uit.”

Wanneer de oven klaar is, moet deze enkele maanden rustig drogen. Daarna wordt de oven stapsgewijs drooggestookt en in juli volgt het proefbakken. Een traditionele, houtgestookte bakoven heeft immers geen thermostaat. De bakkers hebben tijd nodig om de oven te leren kennen.

Schepen toerisme Luc De Backer (Inzet): “Als gemeente willen we het molendomein opwaarderen tot een recreatieve en toeristische troef, in de eerste plaats voor onze gemeente en meer specifiek Gierle, maar bij uitbreiding ook voor onze regio. We dienden daarom met Stichting Kempens Landschap een dossier in bij Leader Kempen Zuid, een landbouw- en plattelandsfonds met middelen vanuit Vlaanderen, Europa en de provincie Antwerpen. We ontvingen een subsidie van 100.000 euro. Met de bouw van de bakoven kan jong en oud binnenkort het verhaal ‘Van Akker tot Bakker’ volgen.

Eerst kunnen bezoekers in de molen zien hoe graan gemalen wordt. Nadien kunnen ze tijdens workshops mee helpen om het meel te verwerken tot brood. Dit zou allemaal niet mogelijk zijn zonder ons gedreven team van vrijwilligers. Zij hebben hier al enorm veel verwezenlijkt. Bovendien willen we samen met onze vrijwilligers, lokale verenigingen en landbouwers ook nog een educatieve wandeling doorheen de graanvelden uitstippelen.”

Als alles verder volgens plan verloopt, kan ‘Bakhuis Vollenbak’ officieel geopend worden op zondag 4 augustus met de jaarlijkse Molenfeesten."

Bakoven bakhuis Gierle

Bakoven bakhuis Gierle

Molenstraat 1, Gierle, België

Bakoven bakhuis Gierle

Deel dit artikel