Langs de Kloosterstraat in Gierle zal vanaf het voorjaar van 2018 een moderne, energiezuinige nieuwbouw voor de gemeentelijke basisschool van Gierle uit de grond rijzen. Hoewel de bouwvergunning al verleend werd in 2014, werd het project noodgedwongen stilgelegd ten gevolge van een beroep tegen de vergunning.

Schepen van onderwijs Wim Peeters : 'De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft onlangs een uitspraak gedaan ten gunste van het bouwdossier.

Goed nieuws dus voor het bouwteam, maar vooral voor alle kinderen en leerkrachten van de gemeentelijke basisschool. Als alles goed gaat, kunnen ze in het schooljaar 2019-2020 verhuizen naar het nieuwe gebouw.

Voor het zover is, moeten er nog heel wat voorbereidingen gebeuren. Begin volgend jaar zal de bouwheer, de DBFM-vennootschap Scholen van Morgen, de aanbestedingsfase opstarten. De planning is om in de zomer van 2017 een aannemer aan te stellen voor de bouw en het 30-jarig onderhoud van de school. Als alles volgens plan verloopt, kan in het voorjaar van 2018 gestart worden met bouwen.

De nieuwe klassenvleugel zal bestaan uit 12 ruime klassen, lokalen voor levensbeschouwing, crea en technologie. Ook komen er lokalen voor de ondersteunende diensten, een zorglokaal en een sanitair blok. De sterk verouderde gebouwen op het domein worden gesloopt, met uitzondering van de kapel, deze wordt geïntegreerd in het project.

De kapel krijgt op het gelijkvloers een ruime polyvalente ruimte en op de verdieping een eetzaal. De architecten van Kennes-Ellegeert-De Ruysscher zetten sterk in op transparantie met grote raampartijen en met openheid tussen de lokalen d.m.v. een vide in de centrale gang. Ook de omgeving krijgt de nodige aandacht. Er komen speelvriendelijke en groene speelplaatsen en een grote fietsenstalling.

Het bouwproject van meer dan 2 500 vierkante meter is één van 182 scholen die via de publiek-private samenwerking Scholen van Morgen gerealiseerd worden. Momenteel zijn er al 100 scholen in gebruik genomen.'