Woensdagmiddag is brand ontstaan in natuurgebied Langdonken in Herselt. De oorzaak is nog onbekend.

Een omwonende verwittigde de hulpdiensten. 4 brandweerkorpsen kwamen ter plaatse en kregen de brand vrij snel onder controle. De brand woedde in 2 ha dennenbos.

De brand ontstond in natuurgebied Langdonken van Natuurpunt. Conservator Benny Van Dyck haastte zich ter plaatse en schat de schade in: "De brand woedde in 2 ha dennenbos centraal in het gebied.

Gelukkig ging enkel de struiklaag in vlammen op. De boomtoppen bleven gespaard. De natuurschade blijft dus relatief beperkt. Gelukkig kreeg de brandweer de brand snel onder controle. Rond het dennenbos ligt immers heide.

Als de brand daar was doorgetrokken zou de natuurschade enorm geweest zijn. Bij deze dus wil ik de brandweer nadrukkelijk bedanken voor hun daadkrachtige optreden."

De brandweer heeft nog geen zicht op de oorzaak. De droogte is natuurlijk een belangrijke factor. Benny Van Dyck: "Het dennenbos werd ooit geplant op zogenaamde rabatten, met daartussen grachtjes.

Normaal staat daar water in, maar die staan nu droog. Al het droge materiaal dat daar in lag is uiteraard mee opgebrand. De Langdonken is één van de natste gebieden van de regio, maar ook hier zien we enorme droogte. Ik meette zondag nog de waterstand en stelde vast dat er buizen tot 2 meter droog stonden."

"Dit jaar kampen we nog vroeger met droogte dan de voorbije jaren. Dat komt door de droge winter. En het ergste moet nog komen, met de hittegolf die voor de deur staat.

Bij deze nog eens een dringende oproep aan de beleidsmakers om het waterbeleid te versterken en Vlaanderen te vernatten.

Met doordacht natuurbeheer proberen wij het water langer vast te houden, maar zelfs de watergebonden vegetatie gaat teloor aan de droogte."