Vrijdagavond rond 18.30u is brand ontstaan in één van de kobalt productie installaties van Umicore Olen.  'Er vielen geen gewonden en de brand was rond 19.15 onder controle, dankzij de snelle interventie door de interne, en externe brandweer Kempen posten Geel en Herentals', zegt Umicore-woordvoerster Leen Gryffroy.

'De productie-installatie waar de brand ontstaan is, was op dat moment niet in gebruik en volledig gereinigd. Hierdoor was er op geen enkel moment gevaar voor milieu en omgeving.

De buurtbewoners werden via het gemeentebestuur snel op de hoogte gebracht over de brand. Uit voorzorg werd hen gevraagd om ramen en deuren te sluiten.

De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

'Het ging om brandend isolatiemateriaal, niet door resten van kobalt of andere stoffen. Er is nooit gevaar geweest voor het milieu of de omwonenden', klinkt het bij brandweer Kempen.

Herlaadbare batterijen

Umicore Olen heeft 900 werknemers.  De multinational draait voornamelijk rond onderzoek en ontwikkeling van zuivere technologieën en de productie van hoogtechnologische materialen voor herlaadbare batterijen, lenzen en zonnecellen voor satellieten. De kobaltoven die vanavond kort in brand vloog, wordt gebruikt voor de ontwikkeling van batterijen en accu's.  

Foto boven : Umicore Olen de kobalt productie installaties. Vid brand hieronder fb / S. Desmet/N.