Vorige week werd een landbouwbedrijf in Lage Rielen in Kasterlee zwaar getroffen door een brand in één van de drie varkensstallen.

Daarbij kwamen honderden zeugen en biggen om het leven en ontstond er een asbestbesmetting doordat de daken zijn ingestort en stukjes asbesthoudend materiaal in de omgeving verspreid zijn geraakt.

'De afgelopen dagen waren er heel wat vragen over de vooruitgang van de opruimingswerken', zegt burgemeester Ward Kennes.

'De opruimingswerken zijn vorige week meteen gestart door het erkend asbestverwijderingsbedrijf Bobrik uit Oelegem.  De gemengde afvalstroom met dierlijke karkassen, asbesthoudende dakbedekking, afbraakmaterialen en mest vergt een zeer specifieke aanpak

Op woensdag 17 en donderdag 18 november worden de karkassen in containers afgevoerd naar een stortplaats in Roeselare.  De volgende maatregelen worden genomen door de stortplaats voor de acceptatie van deze afvalstroom:

  • De karkassen worden in een aparte zoutcel incl. ontgassing gestort. Dwz dat de cel volledig dichtgelast wordt.
  • De zoutcel wordt nadien opgemeten door een landmeter zodat hiermee rekening kan gehouden worden in de verdere opbouw van de stortplaats.
  • Acceptatie gebeurt in de voormiddag zodat de cel nog de dag zelf wordt gesloten.
  • De karkassen worden vochtig aangeleverd in een bigbag.
  • In functie van de windrichting worden de buren verwittigd over de mogelijke geuroverlast.

Deze wijze van werken werd opgemaakt samen met Vanheede Landfill Solutions, Bobrik , OVAM ‘team bio’, OVAM ‘team reststoffen’ en de milieu – inspectie en werd in het verleden reeds succesvol toegepast.'  Foto Peter Vanderveken/ NNieuws.