In een magazijn naast de populaire winkel De Grabbelton op de Morkhovenseweg 118 in Noorderwijk is donderdagochtend rond 09.10u  brand ontstaan. Brandweer Kempen post Herentals is met groot materiaal ter plaatse.

De brandweer krijgt bijstand van de brandweerposten Herenthout, Westerlo, Geel en Mol.

In het oude gebouw bedekt met golfplaten is de volledige voorraad voor 4 winkels gestockeerd.

Buurtbewoners wordt gevraagd ramen en deuren gesloten te houden.  Automobilisten moeten best hun ventilatie afzetten.

Omdat de brandweer vermoedt dat er asbest in het dak van het gebouw zit, wordt de brand uiterst voorzichtig aangepakt.

De oorzaak van de brand is nog niet bekend.

Update 11.10u :

De gemeentelijke fase van het rampenplan is afgekondigd. De politie heeft een perimeter van 300 meter ingesteld rond de brandhaard. De brandweer is bezig met het meten van mogelijke asbestwaarden.

De brand is onder controle. De brandweer is aan het nablussen. Voorlopig wordt nog wel gevraagd om ramen en deuren dicht te houden en airco's uit te zetten.

De brandweer is bezig met het nablussen. Hou voorlopig nog even ramen en deuren dicht. De oude loods is door de brand volledig vernield

Er vielen geen slachtoffers.

Update 14u.

'Momenteel wordt het gebied waarbinnen mogelijk asbestvezels neergekomen zijn afgebakend. De bewoners in dit gebied krijgen van de gemeente een brief in de bus. In een ruimer gebied rond de brand kan er neerslag van roet en andere producten zoals polyester zijn. Hebt u geen brief ontvangen, dan mag u zelf opruimen', klinkt het bij het gemeentebestuur : (info 014-285050).

Brandweer Kempen post Herentals blijft ook deze nacht ter plaatse om eventueel na te blussen.

Op het ogenblik van de brand was er niemand in de gebouwen aanwezig. De uitbaters konden wel nog tijdig de bestelwagens naast het pand verplaatsen.

De Grabbelton verkoopt 'merkproducten' tegen spotprijzen. Daarvoor koopt de familie Hoefnagels de overschotten van bedrijven of de inboedel van faillissementen op.  Alle goederen waaronder veel plastic zijn in de vlammen opgegaan.

De familie Hoefnagels (De Grabbelton) verhuurt kleinere stukken van de loods aan de achterzijde van de magazijnen ook aan derde bedrijfjes als opslagplaats, zoals loodgietersbedrijf Oasis. Ook carrosseriebedrijf CSL uit de Laarstraat heeft er enkele voertuigen geparkeerd. Beide ondernemingen moeten de precieze schade nog opmeten.

Beelden A. Goolaerts / NNieuws.