Het is erg droog in de Antwerpse en Limburgse natuurgebieden, het Agentschap Natuur en Bos heeft daarom de brandfase rood in werking gesteld. In de provincie Antwerpen is brandfase rood van kracht, maar dan enkel in specifiek brandgevoelige gebieden zoals de Kalmthoutse Heide. Natuur en Bos waarschuwt om extra voorzichtig te zijn zolang fase rood geldt. Ook in de Kempense bossen dus.

"Wees voorzichtig, rook niet in natuurgebieden en bossen", klinkt het op de website van Natuur en Bos. "Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein."

Beheerders en brandweer zijn tijdens de brandfase oranje extra waakzaam. Als er een brand uitbreekt, rukt de brandweer versterkt uit en worden er meer materieel en mankracht ingezet. Het heeft al een hele tijd niet meer geregend en daarom worden ook de brandtorens in de natuurgebieden overdag bemand.

De brandfase oranje heeft betrekking op 67 natuurgebieden in Limburg. In Antwerpen gaat het om de Kalmthoutse Heide, De Merode, Tielenheide, Eksterheide in Beerse en Most-Keiheuvel in Balen.

De volledige lijst van natuurgebieden waar de fase oranje geldt, is terug te vinden op de website www.natuurenbos.be. (belga)