U bent hier

Brandstofprotest - Weinig gele hesjes op protest in Hasselt en Herentals

Herentals | Kempen regio | Vlaanderen
27.11.2018 - 18.20u
Door: Mark Jaspers

Een dag na het eerste Vlaams protest in Genk voerde een 25-tal gele hesjes dinsdag actie in Hasselt. Onder de actievoerders was opnieuw een tiental mensen van de extreemrechtse organisatie Voorpost aanwezig.

De gele hesjes verzamelden na een oproep van de Facebookgroep 'Leg Vlaanderen plat' aan het Kolonel Dusartplein. De groep wandelde nadien richting de Grote Markt, terwijl enkele leden van Voorpost flyers uitdeelden aan autobestuurders op de kruising van de Groene Boulevard en de Kempische Steenweg.

Net als in Genk daagde opnieuw slechts een 25-tal gele hesjes en sympathisanten op. "Ik ben niet teleurgesteld in de groep, maar wel in de opkomst. Veel mensen zijn nog aan het werk, maar sommige mensen kunnen gewoon niet komen omdat de brandstof te duur is", zegt oprichter Marko Kleijn.

De actievoerders distantiëren zich uitdrukkelijk van het extreemrechtse Voorpost. Nochtans blijkt uit het Facebookprofiel van Kleijn dat hij onder meer Voorpost, Geert Wilders, Pegida, Vlaams Belang en Dries Van Langenhove - de leider van Schild & Vrienden - liket.

"Het grootste deel van onze groep wil er niet mee samenwerken. Het zijn extreemrechtsen en ik ben geschrokken van hun agenda. Zij staan voor dingen waar wij niet voor staan", legt Kleijn uit. "Ik heb trouwens zelf een buitenlandse vrouw. Wij staan hier voor de brandstofprijzen en voor de portemonnee van mensen."

De groep voerde dinsdag ook acties in Herentals en Sint-Niklaas. Zaterdag wil de groep een protestmars organiseren op verschillende locaties in Vlaanderen. Volgens Kleijn zullen de verschillende groeperingen van gele hesjes samenvoegen tot één geheel.

"Dutch Nation heeft me duidelijk gemaakt dat ze het niet meer aankunnen en ze hebben ondersteuning gevraagd. Maar ik heb ook te weinig manschappen om de orde en veiligheid te garanderen", stelt Kleijn. "Uiteindelijk zullen we wel samenvoegen na de actie in Brussel. Ook onder de groep 'gele hesjes' bevinden zich veel van onze mensen." (Belga)

imageMeer nieuws

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 27.03.2020 - 16.30u

Voka: "Zes maanden uitstel voor bedrijfsbelastingen"

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 27.03.2020 - 16.27u

Lokale handelaars waar je terechtkan in Coronatijden

Heist op den Berg 27.03.2020 - 16.26u

Michelin directeur: 'Ik zal de gastronomie beschermen met alles dat ik heb'

Michelin directeur: 'Ik zal de gastronomie beschermen met alles dat ik heb'
Internationaal | Nationaal | Vlaanderen 27.03.2020 - 16.24u

Schaarste beschermingsmiddelen voor dokwerkers: focus op handgel

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 27.03.2020 - 14.22u

Start-up laat iedereen groenten en fruit schenken aan hulpverleners

Start-up laat iedereen groenten en fruit schenken aan hulpverleners
Kempen regio | Turnhout regio | Vlaanderen 27.03.2020 - 13.39u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto