De gemiddelde Belg ligt niet wakker van brandveiligheid in zijn woning. Slechts 1 op 4 doet dat wel. Bovendien zijn slechts drie op de vijf de Belgen bereid om te investeren in brandveiligheid.

Vanaf 2020 zijn rookmelders verplicht in alle woningen in Vlaanderen en Wallonië en in alle huurwoningen in Brussel. Toch hebben momenteel maar 7 op de 10 Belgen een rookmelder hangen in hun woning. Hoewel dat percentage gemiddeld stabiel blijft, daalt het aantal rookmelders in Brussel.

Tegelijkertijd vallen ook in 2018 nog altijd minstens 54 dodelijke slachtoffers bij woningbranden.

Eind 2018 organiseerden ANPI (de Nationale Vereniging voor Brand- en Diefstalbestrijding) en FOD Binnenlandse Zaken een tweejaarlijkse online-bevraging bij 2143 Belgen. De bedoeling? Een zicht krijgen op hoe de Belg staat tegenover brandveiligheid, hoe goed hij zich bewust is van de risico's in zijn woning en welk gedrag hij stelt ten opzichte van deze risico's.

De cijfers leggen enkele verontrustende gevoeligheden bloot.

1 op 4 Belgen denkt nog altijd niet aan brandveiligheid
Op de vraag "Denkt u soms aan de brandrisico's in uw woning?" antwoordt 25% "Nooit".

We moeten dus vaststellen dat, alle preventiecampagnes ten spijt en ondanks de voortdurende media-aandacht voor woningbranden, de Belg nog steeds lijkt te denken dat het altijd brandt bij de buren en dat het dus – letterlijk – ver van zijn bed gebeurt.

Overigens voorzien 4 op de 10 Belgen ook geen budget voor brandveiligheid.

Het is nochtans mogelijk om met een minimaal budget een afdoende bescherming te voorzien. In een gemiddelde woning moet men rekenen op een vijftal rookmelders. Die kosten elk pakweg 25 euro. Met deze eenmalige investering van 125 euro is de woning 10 jaar beschermd.

Per jaar kost het dus zo'n 12.5 euro of slechts 1 euro per maand!

Het aantal rookmelders in België blijft stabiel (of daalt)
Gemiddeld hebben 7 op de 10 Belgen minstens een rookmelder in hun woning hangen. Dat aantal blijft nagenoeg gelijk. De onderlinge verschillen tussen de gewesten blijven ook in 2018 bestaan.

Zo zijn er nog steeds meer rookmelders in Wallonië (85 %) dan in Vlaanderen (64 %). In Brussel daalt het aantal rookmelders zelfs van 75 naar 65 %. Daar werden wel maar 253 personen bevraagd, de foutenmarge is dus vrij groot (6 %), maar het is alvast een teken aan de wand.