Brandweer Kempen post Herentals krijgt een nieuwe brandweerkazerne. 'Uit onderzoek blijkt de renovatie van de oude kazerne op de Ringlaan in Herentals te duur zou worden, en dat afbraak met volledige nieuwbouw voordeliger uitkomt', zegt burgemeester Mien Van Olmen (CD&V).

Een werkgroep 'brandweerkazerne' is al gestart met de opmaak van een lastenboek, zodat nog voor de zomer een studieburo aangesteld kan worden om een volledig nieuwe brandweerkazerne uit te tekenen.

Dit komt op de huidige locatie aan de Oudstijderslaan omdat de mobiliteit daar toch nog goed is.

De nieuwbouw nzal een stuk compacter zijn dan de huidige kazerne', besluit Mien Van Olmen. 

Jan Peelaerts : 'Dossier van meer dan 15 jaar oud, ideale locatie'

Jan Peelaerts, majoor brandweer Kempen : 'Toen brandweer Kempen nog niet opgericht was, en ik nog commandant was van het Herentalse korps, keken we al uit naar een nieuwe moderne brandweerkazerne.

De huidige locatie aan de Oudstrijderslaan lijkt me de ideale plek om een nieuw bouwproject uit de grond te stampen.  

We hebben zo'n 10 jaar geleden ook het hele korps bevraagd.  De meeste collega's opteerden om op de huidige plaats te blijven. 

Destijds circuleerden ook de Geelseweg en de Gareelmakerstraat als locatie, maar die zijn verder van het centrum gelegen. Veel brandweerlui zijn speciaal in de buurt van de Oudstrijderslaan komen wonen.  Iedere minuut telt trouwens bij een calamiteit.

Het project nieuwbouw zal wel complex worden, omdat eerst de oude gebouwen tegen de vlakte moeten.  We kijken uit naar de realisatie.'

In de nieuwe studie moet ook uitgemaakt worden hoe de werking van het korps gewaarborgd kan worden tijdens de werkzaamheden. Maar omdat de huidige kazerne zo royaal is, moet het mogelijk zijn dat de brandweer een deel van het pand betrekt, terwijl het andere deel wordt afgebroken."

Foto : Brandweer Kempen post Herentals bij de St.-Barbaraviering (2019) / Nnieuws.