Met een tijdelijke drijvende dam heeft de brandweer van de hulppost in Mol de Kanaalplas en de jachthaven donderdag gevrijwaard van een ernstige mazoutvervuiling. Het opruimen van de inmiddels gele brij op het kanaal Dessel – Kwaadmechelen gebeurt op dit moment door de gespecialiseerde firma Smet Jet ter hoogte van de Zilvermeerbrug.

Er wordt ook 's nachts doorgewerkt om de klus zo snel mogelijk te klaren.

De mazoutvervuiling die vandaag in Mol opdook vindt zijn oorsprong in een incident op 2 januari bij Van Raak Trading in Ham. Tijdens het leveren van mazout door een schip brak een koppeling af. Hierdoor vloeiden grote hoeveelheden mazout in het kanaal.

Meerdere kilometers

Na moeizame bestrijdingspogingen door verschillende brandweerkorpsen en de Civiele Bescherming belandde de mazout door de wind vandaag in Mol. De vlek strekte zich uit over meerdere kilometers. Door de chemische reactie met een biologisch afbraakmiddel was de mazout inmiddels getransformeerd in een gele brij op het water.

Kanaalplas beschermen

De brandweer van de hulppost in Mol kwam donderdag in de late voormiddag ter plaatse. Meteen werd beslist de Kanaalplas en de jachthaven te beschermen door de toegang tijdelijk af te dammen. Hierdoor vermeden ze het besmeuren van de oevers van de Kanaalplas en de omgeving van de jachthaven met de gele substantie. Het gemeentebestuur bracht ook VMM uit Herentals op de hoogte van de feiten.

's Nachts verder werken

Inmiddels stelden de verzekeringsfirma's van het betrokken bedrijf Smet Jet aan om de gele substantie op te zuigen ter hoogte van de Zilvermeerbrug. Om deze opdracht zo snel mogelijk af te ronden, wordt er 's nachts verder gewerkt.