Het project "VUUR" is een initiatief van de dienst preventie en richt zich tot leerlingen van het 4e leerjaar binnen het werkingsgebied van Brandweer zone Kempen.

'Hiermee willen de brandpreventie-adviseurs hen een beter begrip bijbrengen van vuur, brand- en brandwondenpreventie', zegt kolonel Koen Bollen. 'Kinderen zijn immers een kwetsbare doelgroep als ze worden geconfronteerd met brand.

Voor het schooljaar 22 – 23 stappen ondertussen reeds 36 scholen uit Meerhout, Retie, Vorselaar, Geel, Mol, Herentals, Grobbendonk, Herenthout, Balen, Westerlo en Olen mee in het project.

Bedoeling is om de komende jaren het project VUUR gestaag te laten groeien binnen de 15 gemeenten van de zone. Wie dit schooljaar nog wil aansluiten, kan zich nog tot 1 oktober registreren via https://kempen.hulpverleningszone.be/pagina/project-vuur

Leerlingen doorlopen 10 lessen en ontvangen een brandweerdiploma

Het traject is gratis voor de scholen en bestaat uit 10 volledig uitgewerkte lessen waarmee de leerkracht meteen aan de slag kan. Zo ontvangt elke leerling het werkboekje VUUR dat opdrachten, informatieve teksten, weetjes en foto's bevat. Na succesvolle afronding van het traject gaan de leerlingen op bezoek in één van de zeven kazernes van de zone.

Daar krijgen ze een rondleiding van echte brandweermannen, maken ze een huis brandveilig en krijgen ze te zien hoe rook reageert in een speelhuisje. Als kers op de taart ontvangt elke leerling een gepersonaliseerd brandweerdiploma.

Samen Veilig Verder: preventie centraal!

Dit project past volledig binnen de missie "Samen Veilig Verder" waarbij de focus deze keer op het aspect "Veilig" ligt en preventie, één van de kerntaken van Brandweer zone Kempen.

Sanne Van den Broeck, deskundige brandpreventie bij Brandweer zone Kempen, licht toe: "De leerlingen steken dankzij deelname aan dit project heel wat op over alles wat met vuur te maken heeft. De kinderen van nu zijn immers de ouders van de toekomst: hoe meer ze vandaag leren over brandveiligheid, hoe beter ze daar later mee zullen omgaan.

Bovendien zullen zij met de opgedane kennis hun (groot)ouders mobiliseren met hun kennis over rookmelders en het vluchtplan. En ze leren dat de brandweerlui hen komen helpen en dat je voor hen geen schrik hoeft te hebben. Dat is alvast onze doelstelling."