Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brandweerpost Herentals 200 jaar jong : spectaculaire opendeurdag op 9 september - Grote Markt

Brandweer Herentals
Twee eeuwen. Zo lang al kan de bevolking van Herentals en omstreken rekenen op een brandweerkorps dat te hulp komt bij klein en groot onheil. Om dat te vieren, was 2023 een feestjaar voor de spuitgasten van de Keizerstede.

Maar hét orgelpunt moet nog komen: volgende zaterdag 9 september volgt een grootse opendeurdag. Voor de gelegenheid palmen ze de hele Grote Markt in.

Bekende oldtimer

Naast het eigen uitgebreide wagenpark zullen er ook enkele bijzondere brandweer-oldtimers te zien zijn in een static show.

Eén daarvan is de legendarische ‘Dodge Snelle Autopomp’. “Een voertuig dat Herentalsenaren met wat jaren op de teller zeker nog zullen herkennen.” zegt sergeant Jef Luyten. “We waren zelf verbaasd dat we dit voertuig terugvonden bij een verzamelaar in West-Vlaanderen. En hij is in onberispelijke staat!”

Daarnaast is een deel van de markt voorbehouden voor demonstraties. Brandweerman Steven Maes legt uit: “De hele dag door zullen niet alleen de brandweer, maar ook het Rode Kruis, de Federale en Lokale Politie, Defensie en de Civiele Bescherming laten zien wat ze kunnen. Wij weten ongeveer al wat de collega’s zullen demonstreren en ik kan zeggen: het wordt spectaculair.”

Elke discipline krijgt ook een eigen infostand waar bezoekers info kunnen inwinnen over jobs, preventie, … Bij het Rode Kruis krijg je een spoedcursus reanimatie.

Voor alle leeftijden

Een brandweeropendeurdag is traditioneel plezant en boeiend voor alle leeftijden. Dat is dit jaar niet anders. Een blusstand, kinderzoektocht, springkastelen en een (zonne?)terras maken deze feesteditie af. In de Lakenhal kan iedereen herinneringen ophalen bij foto’s en voorwerpen uit vervlogen tijden.

Korporaal Joris Van Vracem: “We hopen echt een memorabel evenement te kunnen neerzetten. Het is elk jaar een schot in de roos, dus deze editie zal er niet naast zijn.”
Hij vraagt dat wie kan met de fiets komt. Parkeren kan op de openbare parkings in de buurt, maar niet op de Grote Markt zelf, natuurlijk.

Multidisciplinaire Opendeurdag Brandweer Herentals
Grote Markt - zaterdag 9 september - 11 tot 18u

www.200jaarbrandweerherentals.be/opendeurdag

Brandweer Herentals Opendeur 200 jaar - archief

Brandweer Herentals Opendeur 200 jaar - archief

Jan Peelaerts

Jan Peelaerts

Brandweer Herentals

Brandweer Herentals 2019

URL

Grote Markt, Herentals, België

Brandweer Herentals

Deel dit artikel