De vaderlandslievende vereniging 'Brigade Piron 2.0 Nete en Aa' samen met 70 leerlingen van (W)Onderwijs kOsh herdachten vanmiddag tijdens een innemende plechtigheid in het Besloten Hof de 'Bevrijding van Herentals' met een alleszeggende vredesboodschap.

De kinderen van het 5e leerjaar van (W)onderwijs kOsh brachten hun vredesboodschap van 'Nooit meer oorlog'. Centraal stond het monument ter nagedachtenis van de gesneuvelde weeskinderen, die door een granaatinslag zijn omgekomen op 15 september 1944 in het Franciscanessenklooster.

De leerlingen van het 5e leerjaar namen na hun boodschap het peterschap van het monument voor een jaar op zich. Ze engageren zich zo om de slachtoffers van de WO II (Tweede Wereldoorlog) nooit te vergeten en de herdenking ervan naar de toekomst toe in ere te houden.

'Het noodlot sloeg tragisch toe'

'Het noodlot sloeg tragisch toe op 15 september 1944, 77 jaar geleden, toen tijdens de bevrijdingsgevechten een verdwaalde Britse granaat op de binnenkoer van het Franciscanessenklooster in de Herentalse Nonnenstraat insloeg', weet Ronny Neefs, voorzitter van 'Brigade Piron 2.0 Nete en Aa'

'Op dat moment begaf een groepje weeskinderen zich terug van de toiletten naar hun schuilplaats in de kelder van het klooster. De ravage was enorm, de binnenplaats lag bezaaid met dode en zwaargewonde kinderen. Zes meisjes van 7 tot 11 jaar komen bij het incident om. Wat het extra pijnlijk maakt: 8 dagen later is Herentals bevrijd en viert het volk feest.'

Sinds de viering van 75 jaar Bevrijding neemt een klas van het 5e of 6e leerjaar van (W)Onderwijs de zorgen over het herdenkingsbeeldje uit 2017 op zich. 'Geschiedenis is niet wat er gebeurd is, geschiedenis is wat mensen zich herinneren', lazen de kinderen bij de plechtige overdracht voor.

'Door het offer van deze oorlogsslachtoffers is ons leven nu vrij.'

De inemende plechtigheid vond plaats met afvaardigingen van vaderlandslievende verenigingen en vertegenwoordigers van de gemeente Herentals, Defensie 29Bn Log, van de Britse 49e West-Riding Infanterie divisie (de Polar Bears genaamd) die op 23 september 1944 als eerste bevrijders op de Grote Markt arriveerden, en military old-timer club Spearhead vzw.

'Het doel van de jaarlijkse herdenking met deelname van jongere generaties is precies vermijden dat de gruwelijke episodes in de vergetelheid geraken', besluit Ronny Neefs.

'Bedoeling is dat we op 23 september 2022 een volgende herdenking organiseren, hopelijk dan volledig covid-vrij.'

Herdenking in St.-Jansstraat

Aan het kapelletje in een steegje aan de St.-Jansstraat zijn vanmorgen de 4 burgerslachtoffers herdacht die er vielen op 19 september 1944. De Engelsen stonden op het punt de stad te bevrijden. Hoewel de toestand nog gevaarlijk was, maakten de bewoners van de Sint-Jansstraat plannen om een bevrijdingsstoet te organiseren. Een groepje mensen stond op straat te praten, toen plots een Engelse granaat neerviel.  Julia Mariën sprak een dankwoord uit.

August Lachi (52), Alois Maes (45) en Jos Mariën (13) stierven meteen. Gommarus Van Looy (37) overleed een dag later in het ziekenhuis. Er waren ook nog tal van gewonden. Een drama dat jaarlijks wordt herdacht. Julia Mariën (92), zus van Jos en een van de laatste getuigen, woonde de plechtigheid bij en sprak een kort emotioneel dankwoord uit.  Foto's L.Torfs/Nnieuws/J. Temmerman/ red. G.Verellen.