De Britse reisorganisatie Thomas Cook, 's werelds oudste reisorganisatie, heeft afgelopen nacht met onmiddellijke ingang zijn activiteiten stopgezet. Het bedrijf zat al langer in financiële problemen. Door het faillissement zitten 600.000 reizigers wereldwijd in de problemen.

Momenteel zijn 10.000 Belgen op reis via Thomas Cook, Thomas Cook België blijft voorlopig wel operationeel.

Het faillissement van Thomas Cook zal ook enorme gevolgen hebben voor bepaalde toeristische regio's in Europa. Op het Griekse eiland Kreta bijvoorbeeld heeft Thomas Cook contracten met zowat 70 procent van de hotels.

Jaarlijks gaan 400.000 toeristen via Thomas Cook met vakantie op Kreta. "Dit is een aardbeving met een kracht van 7 en de tsunami komt er nog aan", verwoordde de directeur van de lokale toeristische dienst het faillissement.

Thomas Cook werd opgericht in 1841 en is daarmee de oudste reisorganisatie ter wereld. Het bedrijf baat hotels, vakantieparken en vliegmaatschappijen uit in 16 landen. Wereldwijd werken 21.000 mensen voor de reisorganisatie. In 2018 genereerde Thomas Cook een omzet van 960 miljoen Britse pond (ruim 1,08 miljard euro, red).   (VRTNWS)