De gemeente Grobbendonk en Grondrecyclage De Kempen nv hebben de handen in elkaar geslagen om broedplaatsen voor oeverzwaluwen te voorzien langsheen het Albertkanaal.

De firma Grondrecyclage De Kempen nv, gevestigd aan de Industrieweg 30 in Grobbendonk op het terrein Beverdonk, heeft langsheen het Albertkanaal grote hopen zand liggen. Deze verwerkt het bedrijf tot nieuwe grondstoffen voor bouw en industrie.

De oeverzwaluwen, de kleinste zwaluwen die in België voorkomen, zoeken volop nestplaatsen langsheen het Albertkanaal. De hopen grond zijn in afwachting van de bouw van een bestendige talud, een welgekomen hulp voor de oeverzwaluwen.

Omdat deze vogels beschermd en zeldzaam zijn, hebben de gemeente Grobbendonk en Grondrecyclage De Kempen de handen in elkaar geslagen om enkele hopen vrij te laten voor de zwaluwen. Dankzij de inspanningen van het bedrijf is er nu nestgelegenheid.

Aan de overkant van het Albertkanaal zijn de werken stilaan gestart voor het maken van een zwaluwenwand en vleermuizenkelder.

Het gemeentebestuur hoopt dat er volgend jaar een permanente nestplaats aanwezig zal zijn.  Foto's archief  NNieuws.