U bent hier

Broer en zus renoveren De Roest (2)

Herentals
30.09.2011 - 10.00u
Door: Herman Gezelle

Op zondag 2/10 nemen in Herentals liefst 10 bedrijven deel aan de Open Bedrijvendag. De opmerkelijkste deelname is zeker die van Erik en Karin Baetens van Lynx Automation. Ze renoveerden en herwaarderen de vroegere gebouwen van De Roest.

Je krijgt zondag tijdens de opening van de nieuwe handelszaak aan Wuytsbergen 2 niet alleen een kijkje op Lynx Automation (service en kwaliteit in hardware en softwareontwikkeling onder één dak) maar ook een blik op een stukje gerenoveerde en geherwaardeerde industriële archeologie.

Erik Baetens kocht de voormalige industriële site in 2008 en trotseerde met een gedreven vastberadenheid de grillen van de diensten van Stedenbouw.

Van de buurtbewoners kreeg hij alle sympathie. Want die vreesden dat de gebouwen met een rijke industriële geschiedenis door vastgoedspeculanten en appartementenbouwers tegen de grond zouden gewerkt worden.

De vroegere gebouwen ondergingen een ware metamorfose. Je ziet op de oude foto's hoe de toestand er vroeger was. De ramen aan de achterkant waren gewoon dicht gemetseld, de tuin was verloederd. Samen met zijn architect werkte Eric Baetens een renovatieplan uit waarbij de naam De Roest alle eer kreeg.

Eric Baetens: 'De voorkant hebben we voorzien met platen uit cortenstaal. Dat heeft het voordeel dat het aan de buitenkant snel oxydeert en de roestbruine kleur geeft. Aan de achterkant van het gebouw kwamen grote ramen, binnenin werd een module voorzien. Het dakgebinte bleef behouden.'

De grote poort aan de zijkant bleef behouden. Aan de zijkant van het gebouw werden de letters prachtig herschilderd en in ere hersteld.

(straks: deel 2 en archieffoto's)

Meer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto