U bent hier

Brok horecageschiedenis ruimt plaats voor appartementencomplex Nieuwstraat

Herentals
05.08.2019 - 14.45u
Door: Mark Jaspers

De Lierse projectontwikkelaar Elements Development heeft een vergunning aangevraagd voor een complex met 28 appartementen in Herentals. Het nieuwe gebouw, dat 'residentie Rue Neuve' gaat heten, komt op de plek van twee horecazaken met een rijke geschiedenis.

Het openbaar onderzoek rond de omgevingsvergunning loopt nog een week, maar aan de gevels van de leegstaande panden hangen intussen al metershoge banners die kandidaat-kopers warm moeten maken voor het toekomstige bouwproject.

Elements Development wil op de hoek van de Nieuwstraat en Blijdenbergstraat in het centrum van Herentals een gebouw met 28 appartementen realiseren. Als alles volgens plan verloopt, zouden de werkzaamheden dit najaar van start moeten gaan.

Het gaat om een grote projectsite, met onder meer het braakliggende binnengebied in de Blijdenbergstraat en de drie leegstaande gebouwen vanaf de hoek in de Nieuwstraat.

In de plannen zijn naast de woongelegenheden ook een ondergrondse parking, een grote collectieve binnentuin en een gezamenlijk dakterras op de vierde verdieping uitgetekend.

De plannen werden de voorbije maanden na overleg met de stadsdiensten van Herentals her en der flink bijgeschaafd. Zo komt de inrit naar de ondergrondse garages niet met een helling in de Nieuwstraat te liggen, maar met een autolift in de Blijdenbergstraat.

Gevel Rue Neuve behouden

De belangrijkste wijziging op vraag van de stad is dat de bouwheer de gevel van het voormalige café Rue Neuve in de nieuwbouw behoudt en restaureert, na het verwijderen van niet-authentieke elementen.

Het pand met de opvallende gevelornamenten stamt uit het begin van de vorige eeuw en is opgenomen op de inventaris van onroerend erfgoed. Hoewel dit de initiatiefnemer in principe niet verhindert om het geheel af te breken, is die net graag bereid om het front als blikvanger in zijn project te integreren.

"Het ontwerp is zo opgevat dat het hoekpand de strategische schakel vormt tussen de verschillende bouwvolumes", stelt architect Tijs Bellemans. "De inplanting van de terrassen in de Nieuwstraat en de transparante trappenhal in de Blijdenbergstraat accentueren het historische bouwvolume. Er ontstaat een contrast tussen de 21ste-eeuwse architectuur met de gevel uit het begin van de 20ste eeuw, maar door de nodige afstand en een aangepast kleurenpallet van de nieuwbouw ontstaat een mooie integratie."

Niet alleen de Rue Neuve, maar ook het naastgelegen discotheekgebouw gaat tegen de vlakte. Daarmee verdwijnen stilaan de laatste sporen van een roemrucht horecaverleden uit de Nieuwstraat.

50- en 60-plussers herinneren zich deze buurt als de levendigste uitgaanswijk van Herentals en omstreken.

De straat telde op haar hoogtepunt maar liefst 20 populaire danscafés met namen als Den Helios, Move, Acoustic, Stoopke, Madison, De Stick en Scotch Inn. Maar dat zijn lang vervlogen tijden, want van die zaken blijft nagenoeg niets meer over.

Ook de discotheek, waar Sol y Sombra van wijlen Toine Van Laerhoven vroeger het schone weer maakte, en café Rue Neuve stonden ondanks enkele herstartpogingen al verscheidene jaren leeg. Die verdwijnen wellicht dit najaar voorgoed uit het straatbeeld.

Bron GVA - 05/08/19 - Hans Otten - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

Foto's : Mark Jaspers / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto