De Belgische film “The broken circle breakdown” van regisseur Felix van Groeningen is genomineerd voor een Oscar in de categorie beste niet-Engelstalige film.  De film, met Veerle Baetens en Johan Heldenbergh in de hoofdrol, vertelt het verhaal van een koppel dat zijn jonge dochter verliest aan de gevolgen van kanker. De film heeft het afgelopen jaar al heel wat prijzen in de wacht gesleept.

Acteur Heldenbergh is in de wolken met de nominatie: "Geweldig. Ik ga misschien naar LA. Dat is ongelofelijk. Het is alsof een kind van u afgestudeerd  is aan een zeer grote universiteit. Het is fijn om te weten dat er heel veel mensen die film gaan kunnen zien nu."

De film moet het opnemen tegen "The great beauty" (Italië), "The hunt" (Denemarken), "The missing picture" (Cambodja) en "Omar" (Palestijnse gebieden).

Het is de zevende keer dat een Belgische film genomineerd is voor een Oscar. De laatste keer was in 2011 met “Rundskop” van Michaël R. Roskam. Andere Belgische inzendingen genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film waren “Iedereen Beroemd!” (2001), "Farinelli" (1995), "Daens" (1993), "Le maître de musique" (1989) en "Paix sur les champs" (1971).

Ook "Ernest et Célestine" genomineerd

Ook de Frans-Belgische animatiefilm "Ernest et Célestine" is genomineerd in de categorie beste animatiefilm. De film is geregisseerd door de Belgische regisseurs Stéphane Aubier en Vincent Patar en de Franse regisseur Benjamin Renner.

"Mr Hublot", de Frans-Limburgse film die gebaseerd is op de werken van de Belgische kunstenaar Stephane Halleux, is genomineerd in de categorie animatiefilm kort.

De Oscars worden uitgereikt op 2 maart. (vrt)