Brouwerij Leysen aan de Meivuurstraat is in de regio Herentals Neteland vooral bekend omwille van de Baskwadder bieren.

Echter naast de Baskwadder bieren worden er ook tal van andere bieren gebrouwen in de Herentalse brouwerij. In de zomer dit jaar is de kaap van 100 bieren bereikt en vandaag staat de teller zelfs al op 120 verschillende etiketten.

Corona

'Sinds corona viel de verkoop naar de lokale cafés en restaurants terug en heeft de brouwerij meer ingezet op het brouwen voor derden', zegt chef-brouwer zaakvoerder Jorge Leysen.

'Chiro, Scouts maar ook heel wat andere verenigingen en bedrijven wisten de weg te vinden naar onze kleine brouwerij. Verenigingen hadden geen inkomsten doordat de standaard restaurantdagen niet konden plaatsvinden en als alternatief boden zijn hun sympathisanten een gepersonaliseerd biertje aan.

Brouwerij Leysen speelt erop in door al vanaf 200 liter of 25 bakken een gepersonaliseerd biertje aan te bieden met een uniek recept. Hierdoor steeg het aantal verschillende biertjes snel.

Ongeveer 50% zijn unieke recepten de andere helft zijn afgeleide biertjes van Baskwadder bieren.'

Van 10 bakken tot 2.000 liter

'Ook kleinere hoeveelheden kunnen gepersonaliseerd worden. Zo wordt ook voor geboortes of huwelijksfeesten etiketten ontworpen.

Echter dan is het meestal een Baskwadderbier in een nieuw jasje een zogenaamd etiketbier. Door corona zijn er in Vlaanderen ook een groot aantal hobbybrouwers bijgekomen.

Ook zij vinden de weg naar onze brouwerij. Chwakoos, Purple Hops, Den Berg zijn Kempense startups die met hulp van Brouwerij Leysen de stap naar het ondernemerschap hebben gezet.

Zelfs klanten van Wallonië laten in Herentals hun bier produceren. Maar ook de gevestigde waarden, Cydrale, De Logt, Kouter, Keizer van Hertals komen regelmatig terug om hun biertjes te laten brouwen.

Dit alles maakt dat Brouwerij Leysen de corona periode relatief goed doorstaan heeft en nu ook de cafés en restaurants terug open zijn draait de brouwerij volop.

Reden genoeg om in december de draad terug op de pikken en nog eens een opendeurdag te houden.'

Opendeurdag/bierfestival

'We bestaan dan 6 jaar en willen dit niet ongemerkt voorbij laten gaan', vervolgt Jorg Leysen.

'We opteren dit jaar om de opendeurdag te spreiden over 2 dagen.
Vrijdag 3 en zaterdag 4 december is iedereen welkom om onze biertjes te proeven en te genieten van een streepje muziek of het grote kampvuur - vrijdag open van 17u30 tot 22u, zaterdag van 13u tot 22u).

Speciaal worden die dagen ook een 10-tal biertjes van onze klanten geschonken om zo de bezoekers te laten proeven wat onze brouwerij te bieden heeft en hierdoor enkele klanten te steunen.

Zo wordt de opendeurdag ook een  bierfestival.'

De feestelijkheden gaan door bij de brouwerij in de Meivuurstraat 2  Herentals.  Foto rr/N.