Of hoe een hobby uit de hand kan lopen...

'December 2015 zag onze huisbrouwerij het levenslicht en zijn onze Baskwadder bieren geboren', zegt Jorge Leysen, meester-brouwer zaakvoerder.  'Toen nog à rato van 20 bakken per week. Etiketjes zelf knippen en handmatig kleven. Ook de kroonkurken werden toen nog met de hand erop geklopt.

Maar jaar na jaar is de brouwerij gegroeid. Ondertussen is de productie capaciteit opgelopen tot 200 bakken per week. 10 keer meer dan bij de start.

Het vullen en etiketteren verloopt automatisch maar de locatie is nog steeds de kelder & garage bij de brouwer thuis te Herentals.

Het is een mooi verhaal hoe steeds gezocht wordt om met de ambachtelijke installatie en de beperkte plaats het maximum eruit te halen.

En het verhaal stopt hier niet. Jorge heeft net de laatste hand gelegd aan een nieuwe brouwinstallatie waardoor de productie capaciteit in 2021 nog eens zal verdubbelen. Naast de productie capaciteit zijn ook de bieren gegroeid.

Er wordt steeds gewerkt aan de kwaliteit wat resulteerde in 3 gouden medailles tijdens de European beer challenge in Londen.

Maar ook in aantal zijn de bieren gegroeid. Naast de eigen Baskwadder bieren worden er maandelijks nieuwe bieren gebrouwen op vraag van derden.

Zo heb je bieren als Torenwachter, Sterke Steurs, De logt, Naya, Moonfield, Dorstige flamingo, JosboK en recent ook de keizer van Hertals.

Ondertussen zijn er al meer dan 50 verschillende bieren die het levenslicht zagen bij brouwerij Leysen.

Het is vooral de kleine batch grootte die hiervoor zorgt, weet Jorge. Een bier op maat kan al vanaf 200 liter. Zeker de huidige corona toestanden zorgen ervoor dat verenigingen die wat geld in het laadje willen krijgen bierpakketten verkopen van hun eigen bier.

Maar als het bier succesvol wordt, brouwen we ook in grotere hoeveelheden.'

Corona effect

'Toch heeft corona vooral een nadelig effect op de productie.  Door corona hebben we al 2 tal maanden stilgelegen dit jaar en de nabije toekomst ziet er ook minder goed uit.

Het 5-jarige bestaan op 5 december 2020 had een feestdag moeten worden. Een grootse opendeurdag waarbij de nieuwe brouwinstallatie aan het grote publiek zou worden voorgesteld en enkele nieuwe feestbieren geproefd konden worden.

Echter door de gekende omstandigheden zal deze opendeurdag beperkt zijn tot de verkoop van Kerst en bierverpakkingen aan huis. Natuurlijk kunnen geïnteresseerden een korte rondleiding krijgen in de nieuwe brouwzaal (vroegere garage).

Speciaal voor het 5-jarig bestaan worden er 2 bierproefsets gelanceerd:

1) De Baskwadder Tripel experience: deze bevat 3 bieren:

Onze Baskwadder tripel en onze baskwadder tripel whisky barrel aged beide bekroond met goud tijdens de European beer Challenge. Daarnaast bevat de box ook een limited edition van deze whisky barrel aged.

2) Verjaardag proefbox deze bevat 6 bieren:

Onze standaard bieren (blond, tripel & dubbel) zullen hierin zitten maar ook de whisky barrel aged versie van deze bieren. Ideaal tijdens de lange winteravonden van te genieten. Kerstshoppen

Zaterdag 5 december en daarna iedere zaterdag van december zal de winkel open zijn (corona proof) voor de verkoop van onze bieren en onze eigen gin met grote keuze aan bierpakketten en cadeautips.

Zo zal het assortiment bij mooi weer in openlucht opgesteld staan en kan de nieuwe brouwinstallatie bewonderd worden. De winkel zal open zijn iedere zaterdag van december van 12u tot 18u.

Voor mensen die wat verder wonen is er sinds kort ook een webshop.'

www.Brouwerijleysenwebshop.be