U bent hier

BRT 2-legende Wiet Van Broeckhoven (69) overleden

Provincie Antwerpen | Vlaanderen
06.01.2019 - 11.02u
Door: Herman Gezelle

In Edegem is voormalig radiopresentator Wiet Van Broeckhoven overleden. Hij was een legendarische stem van BRT 2 Omroep Antwerpen.

Wiet Van Broeckhoven is een legende, vooral vanaf 75 tot in de jaren 80 was zijn stem heel bekend en populair. In de jaren 70 had Radio 2 nog geen nationale programma's en werd vooral vanop de regionale redacties, de zogenoemde "omroepen" uitgezonden.

Van Broeckhoven maakte voor BRT 2 Omroep Antwerpen programma's zoals "Njam njam" en deed dat in een heel specifieke stijl: een typsich stemgeluid met een ingebakken tongue in cheeck. Soms presenteerde Wiet ook op vrijdagmiddag 'Het Oorbeest', een productie van Edwin Brys, en de actuamagazines 'Focus' en 'Splinternieuws'.

Van Broeckhoven was al eens tegendraads, bevestigt zijn zoon: "Hij werd eens geschorst omdat hij een antiklerikaal nummer van Robert Long had gespeeld op de radio. De Kerk, dat was niet zijn ding.

En in de loop der jaren moest hij zijn vroeger beroep van ambtenaar opnemen. Zeer tegen zijn zin, maar het kon niet anders blijkbaar. Maar gelukkig was hij toch nog betrokken bij de opstart van het toenmalige Radio Donna, waar hij samenwerkte met onder meer Michel Follet en vooral Erik Strieleman, zijn vaste kompaan", zegt Bram Van Broeckhoven, zijn zoon.

Zijn humor en taalspitsvondigheid vond ook een weg in boeken. Van Broeckhoven publiceerde bladzijden vol aforismen, spreuken, citaten en woordspelingen, waar hij dus ook al een patent op had toen hij voor de microfoon zat. 

Succes in Humo's Pop Poll

Wiet haalde regelmatig het podium als 'Beste Radiofiguur' tijdens de jaarlijkse Pop Poll van het weekblad Humo.

Van Broeckhoven was trouwens ook kort politiek actief, zegt zijn zoon: "De Europese campagne van Leo Tindemans waarin hij bijna een miljoen stemmen verzamelde, in 1979, dat was voor een deel zijn werk. Tindemans zei zelfs dat hij zonder mijn vader veel minder stemmen zou hebben gekregen. Noem hem een spin doctor van zijn tijd."

Van Broeckhoven was al lange tijd ziek en overleed thuis, in Edegem, op zijn 69e.

Zijn woordspelingen, spreuken en aforismen werden zo legendarisch dat ze in een drietal boeken werden gebundeld: De Negende van Beethoven was een jongen (Lannoo, 1990), Leeuwentemmer zoekt getemde leeuw (Lannoo 1991) en Kannibaal bestelt ober (Lannoo, 1995).

(VRTNWS- en eigen berichtgeving Guy Verellen - foto RadioVisie© : Wiet Van Broeckhoven (links) samen met Serge Van Gisteren dj.)

Beluister hier de laatste Njam Njam van Wiet op 29/12/1979 - met dank aan RadioVisie.  Van Broeckhoven introduceerde ook de tune van het legendarische Beatclub (Radio Bremen ZDF) bij Njam Njam : Mood Mosaic: "A Touch of Velvet - A Sting of Brass" - BRT2 icoon Lutgart Simoens sprak steevast z'n jingles en tunes in - Etienne Smet stelde met Wiet de succesvolle programma's samen.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto