Een stukje Herentals dat tot voor kort naamloos door het leven ging, heet voortaan 'Bruggenbeemd'. Bruggenbeemd situeert zich in de zone rond de Olympiadelaan (inclusief de SKS Herentals-terreinen),  en de Kleine Nete, ten noordwesten van de stadskern.

Herentalsenaar Rudi Berré mag zich voortaan trotse doopvader van 'zijn' gebied noemen. Zijn voorstel kwam als winnaar uit een naamwedstrijd georganiseerd door stad Herentals en provincie Antwerpen.

Eerder dit jaar stelde het partnerschap van stad, provincie en Vlaamse overheidsinstanties de projecten en voorstellen voor het gebied voor aan de bevolking.

"Met verschillende infoacties in juni en met een uitgestippelde wandelroute doorheen het projectgebied gingen we al in gesprek met de inwoners", vertelt gedeputeerde Lemmens, bevoegd voor Ruimtelijke Planning. "Toen we merkten dat de zone rond de Olympiadelaan nog geen naam had, leek het ons dan ook een goed idee om de Herentalsenaars zelf om naamvoorstellen te vragen."

Stad en provincie beslisten om er een naamwedstrijd voor het publiek van te maken. Bij de inzendingen kwam 'Bruggenbeemd' meermaals naar voren, weliswaar in verschillende, historische schrijfwijzen zoals 'den Bruggenbempt'. In oude documenten vind je de naam soms terug als aanduiding van een 'beemd' (een laaggelegen, waterrijk land) nabij de inmiddels verdwenen Broekbrug in het gebied.

"Omdat de naam een aantal keren werd voorgesteld, en ook omdat we met de heraanleg van de historische stadsvesten daar een stukje geschiedenis laten heropleven, viel de uiteindelijke keuze van de partners op deze oude naam," verduidelijkt Lemmens.

"Met de moderne schrijfwijze onderstrepen we dan weer dat het totaalproject voor Bruggenbeemd sterk toekomstgericht is. Zo is er aandacht voor klimaatadaptatie, ruimte voor water en groen, en potentiële uitbreidingen voor het ziekenhuis en wonen."

Omdat Bruggenbeemd een strategische ligging heeft voor waterberging, natuur, stadsontwikkeling en ontspanning, werkt een partnerschap van provincie Antwerpen, stad Herentals en Vlaamse overheidsinstanties samen aan een toekomstmodel.

Burgemeester Mien Van Olmen: "Met deze nieuwe naam Bruggenbeemd trappen we de transitie van dit stukje stad echt af. Na jaren van studeren en overleg, willen we tot uitvoering overgaan en een mooie poort naar onze stad creëren.

We verzoenen het herstel van historische vesten en de natuurlijke vallei van de Kleine Nete, afgestemd met stedelijke ontwikkeling aan de stationsomgeving. De grote interesse van de Herentalsenaren met wat hier in hun stad staat te gebeuren, valt op en is bijzonder positief."

In ere hersteld

Omdat meerdere mensen een variant van 'Bruggenbeemd' hadden voorgesteld, was een loting door een onschuldige hand nodig om de winnaar te bepalen.

Herentalsenaar Rudi Berré kwam uiteindelijk als winnaar van de naamwedstrijd uit de bus.

"Ik ben al van jongs af geïnteresseerd in de geschiedenis van Herentals", vertelt Rudi Berré.

"Ik ben blij dat de historische naam zo in ere wordt hersteld. Het project zelf volg ik aandachtig. Dat er gekeken wordt om de Kleine Nete opnieuw meer ruimte te geven, klopt met hoe het hier in 'den Bruggenbempt' vroeger van nature was: een strook laaggelegen land langs de Kleine Nete, die regelmatig overstroomde en daardoor vruchtbare weidegrond was."

Op de foto : Bruggenbeemd is het groene gebied in de onderste helft van de foto, doorkruist door de Olympiadelaan.   Het gebied ligt strategisch voor waterberging, natuur, stadsontwikkeling en ontspanning, op wandelafstand van het centrum van Herentals - Pretty Pictures / NNieuws.