Het Brusselse Gewest lijkt op de valreep nu toch een beetje water in de wijn te doen inzake de dreiging met boetes voor geluidshinder van vliegtuigen. De boetes zullen zoals aangekondigd vannacht opgelegd worden, maar ze zouden twee maanden lang niet geïnd worden, aldus Brussels minister van Milieu Céline Fremault.

Om middernacht ging de Brusselse regering zoals eerder gezegd boetes opleggen aan luchtvaartmaatschappijen die de uiterst strenge geluidsnormen van het hoofdstedelijk gewest overtreden. Dat zou het geval kunnen zijn tussen 6 en 7 uur morgenochtend. Onder meer daarom had een maatschappij zoals Ryanair een aantal van die vluchten uitgesteld tot na zeven uur.

Vanavond heeft Brussels minister van Milieu Céline Frémault (CDH) gezegd aan het persagentschap Belga dat die boetes inderdaad zullen opgelegd worden, maar de komende twee maanden zouden ze niet geïnd worden.

Niet geheel toevallig komt dat ongeveer overeen met de 60 dagen schorsing die het gevolg is van het inroepen van een belangenconflict door de Vlaamse regering.

Brussel lijkt het overleg tussen de federale en de regionale regeringen over de geluidsnormen rond de luchthaven van Zaventem dus toch nog een kans te willen geven.

Eerder hadden zowel Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) als de luchtvaartmaatschappijen zelf gewezen op de mogelijke gevolgen van boetes voor de werkgelegenheid in en rond Zaventem. Daar zijn 60.000 mensen afhankelijk van de luchthaven.

Welles-nietes over belangenconflict

Er lijkt dus alvast een compromis op tafel te liggen om het spel niet te hard te spelen en tijd te winnen voor meer overleg tussen de regeringen. De Vlaamse overheid had voor de tweede keer een belangenconflict ingeroepen, waardoor de boetes voor 60 dagen geschorst zouden worden.

Brussel wou zich daar echter niet aan storen en stelde dat er met hetzelfde argument geen twee keer een belangenconflict kan worden ingeroepen. Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ontkende dat vanavond en zei dat Vlaanderen en als gewest en als gemeenschap twee keer een belangenconflict kan inroepen.

Hoe dan ook moeten de luchtvaartmaatschappijen op Zaventem dus voorlopig geen boetes betalen. Wel zou het beter zijn dat de kwestie snel geregeld wordt, want het geduld bij een aantal maatschappen zou stilaan opraken. Dat is onder meer het geval bij cargomaatschappijen.(belga/vrt)