Heist-op-den-Berg- Het Buiten-gewoon plekje tussen de Peremansheidestraat en de Drie Maagdekensstraat, een project van Regionaal Landschap Rivierenland en de gemeente Heist-op-den-Berg met de steun van het Europees landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, krijgt een eigen beestentoren. Deze toren zal op vrijdag 9 mei gebouwd worden door de leerlingen van de gemeentelijke basisschool “De Zonne” met de hulp van de mensen van Natuurwerk. Deze toren kadert in het herinrichtingsplan om de buurt op te fleuren en natuurvriendelijker in te richten. De inwoners mochten mee beslissen wat er met deze plek zou gebeuren. 

Een beestentoren is een trekpleister voor al wat leeft: insecten, vogels, zoogdieren en amfibieën kunnen er terecht om te eten, te nestelen, te schuilen, te slapen en te overwinteren. Door deze nuttige beestjes naar jouw buurt te lokken en het hen zo comfortabel mogelijk te maken, kan je op natuurlijke wijze heel wat overlast voorkomen. Egels eten graag slakken. Lieveheersbeestjes zijn verzot op bladluizen. Hommels, wilde bijen en vlinders zorgen voor de bestuiving van bloemen en fruitbomen. Vleermuizen en vogels verorberen heel wat schadelijke insecten. Daarnaast is het interessant en leerrijk om al dat leven te observeren en te bestuderen. Er werd een bloemrijk zaadmengsel ingezaaid, waardoor het plekje aantrekkelijk wordt voor insecten.

Het gemeentebestuur organiseert in 2014 verschillende acties rond bijen. Nuttige insecten, zoals vlinders, hommels en bijen bestuiven bloemen. Ze zorgen ervoor dat groenten en fruit bevrucht worden Zo worden nog 4 bijkomende bijenhotels geplaatst op volgende locaties :  Hof van Riemen, Klein Scherpenheuvel, park Heist-Goor en langs de Bergop.  Op dinsdag 10 juni 2014 om 20 uur in zaal 4 van CC Zwaneberg organiseert het gemeentebestuur in samenwerking met VELT en Natuurpunt een infoavond over de ecologie van solitaire bijen en een demo over het maken van bijenhotels. Elke burger kan nuttige insecten een handje helpen door insectenvriendelijke planten aan te brengen. Op de milieudienst is een kleurrijke folder verkrijgbaar met kleurrijke en bloemrijke planten. Enkele interessante soorten zijn : vlinderstruik (Buddleia) , rode zonnehoed  (Echinea), Lavendel, Hemelsleutel (Sedum), aster, botanische rozen. Deze planten zijn te koop in de lokale tuincentra.