Vanaf volgende week maandag mogen we opnieuw onder voorwaarden met twintig mensen sporten. De musea en dierenparken mogen openen als ze vooraf tickets verkopen.

En zoals verwacht mogen ook kappers, marktkramers en schoonheidsspecialisten vanaf maandag weer aan de slag, mét een mondmasker.

Anderzijds zijn alle culturele evenementen verboden tot 30 juni. De versoepelingen die de Veiligheidsraad heeft aangekondigd op een rij.

Het "normale leven" komt weer een stap dichterbij vanaf volgende week maandag.

De Veiligheidsraad heeft namelijk een reeks nieuwe versoepelingen aangekondigd:

* Sporttrainingen en lessen buiten mogen starten, in aanwezigheid van een begeleider, met maximaal 20 man en met behoud van de fysieke afstand.

* Musea, culturele bezienswaardigheden zoals historische gebouwen, en dierenparken kunnen openen als ze vooraf tickets verkopen (online of via de telefoon) en als ze het aantal bezoekers beperken.

* Kappers, schoonheidsspecialisten en andere contactberoepen mogen opnieuw beginnen te werken, met een mondmasker en enkel op afspraak.

* Markten mogen weer worden georganiseerd met maximaal 50 kraampjes, een circulatieplan, en de marktkramers zelf moeten een mondmasker dragen.

* Bij huwelijken en begrafenissen zullen 30 personen aanwezig mogen zijn, op veilige afstand, en zonder receptie of koffietafel achteraf.

Eerder was al beslist dat de scholen weer gedeeltelijk kunnen opstarten vanaf vrijdag. Vanaf maandag wordt er dan weer echt lesgegeven in bepaalde studiejaren. (VRTNWS)  Foto Sophie Wilmès.