De tentoonstelling en actie Heimat, fase 1: De Tocht, wordt vereerd met buitenlandse gasten.  In en rond kunstencentrum Tarmac Meerhout loopt momenteel de happening Heimat, fase 1: De Tocht.

Deze tentoonstelling, die ook een beeldentuin en dagelijkse performances met zich meebrengt, wordt georganiseerd door het Tijdelijk Informatie Centrum (afdeling Meerhout).

Jakob Van den Broucke en Kasper Demeulemeester, medewerkers van het Tijdelijk Informatie Centrum, vertellen: "Vorig stapten we ieder apart, maar tegelijk, van onze huidige woonplaatsen in Gent en Brussel tot in Meerhout.

Op de Markt ontmoetten wij elkaar voor het eerst in het echt, nadat we elkaar al maanden brieven schreven. Deze tocht vormde de aanleiding om een groep kunstenaars en auteurs met een band met de Kempen samen te brengen om een boek te maken en een tentoonstelling te organiseren."

Groot was dan ook de verrassing toen plots gasten uit het buitenland in Meerhout opdoken om de tentoonstelling te bezoeken. Alice (uit Brighton, in het Verenigd Koninkrijk) en Julia (uit Nederland, via Berlijn) bezochten de happening om zeer uiteenlopende redenen.

Alice Gompels ontdekte recent dat zij een familiale (oorlogs)geschiedenis in de Kempen heeft, al heeft haar naam niets met de naburige gemeente Gompel te maken. Zij bezocht de Heimat-happening om nieuwe inzichten te verwerven in haar persoonlijk verhaal. Ter gelegenheid van haar bezoek maakte zij een film die ook in de Tarmac-cinema te bewonderen is.

Julia M. Free was van Berlijn naar Meerhout gekomen om een portret te maken van het Tijdelijk Informatie Centrum en van Kasper en Jakob. Over dit portret wist ze te vertellen dat 'ze absoluut niet had verwacht deze unieke sfeer aan te treffen.

Het was alsof ik in de film Call Me By Your Name terechtkwam, het groen, de rust, dat mooie oude huis,... Na maanden in de stad de perfecte plek om even te zijn.'

Ter gelegenheid van de happening kan iedereen terecht in de 'corona-proof' beeldentuin Middelheim Meerhout waar elke dag nieuw werk van de deelnemende kunstenaars verschijnt.

Het boek 'De Tocht' (A4, 200 pagina's, 4 kleuren), bevat ook bijdragen van Alexander Delport, Benjamin Sprengers, Enzo Smits, Florian Vanlee, Geert Bekaert, Helena Ceuppens, Koen Sels, Kris Pint, Mathijs De Baere, Nick Geboers, Nick Van de Vel, Pieter-Jan Verheyen, Senne Schraeyen, en Zjef Caersen is te verkrijgen aan €25 ter plaatse of op bestelling.

De happening en tentoonstelling loopt nog in Tarmac, Pastoor Van Haechtplein 9, 2450 Meerhout, tot en met 1 augustus en is elke dag open van 11 tot 14 en van 17 tot 20u. Reserveren of vragen stellen kan op heimat2020@yahoo.com en via 0474/083.149

Meer info: Heimat, fase 1: De Tocht