U bent hier

BuitenMaten en Oosterlo treden buiten de landsgrenzen

Westerlo
22.05.2018 - 09.45u
Door: Herman Gezelle

Zaterdag 26 mei bezoekt een internationale jury Oosterlo. Het dorp en meer specifiek BuitenMaten is immers genomineerd voor de tweejaarlijkse Europese prijs voor Dorpsvernieuwing 2018.

BuitenMaten is een initiatief met verschillende partners in en rond Oosterlo. Diverse verenigingen van Oosterlo, maar ook de zorginstellingen MPI Oosterlo, huis Perrekes, de drie schoolgemeenschappen (stedelijke basisschool de Steltloper, BUSO Oosterlo, BKLO Oosterlo) en Natuurpunt-Zammelsbroek wensten meer samen te werken.

Doel van het initiatief: streven naar een duurzamere en inclusievere samenleving. Hierbij gaat bijzondere aandacht naar het verhogen van de leefbaarheid van het dorp, met onder andere meer aandacht voor de open ruimte.

Na dat BuitenMaten en hiermee het dorp Oosterlo op 25 februari de Vlaamse prijs voor Dorpskracht in de wacht sleepte, is het genomineerd door de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voor de Europese prijs voor Dorpsvernieuwing.

"Het doel van deze wedstrijd is om plattelandsgemeenschappen aan te moedigen deel te nemen aan verdere activiteiten en de uitwisseling van ervaringen met andere plattelandsgemeenschappen in Europa te bevorderen.

Bovendien wil men dat dorpen en regio's elkaar inspireren en aanmoedigen om het Europese publiek bewust te maken van het gemeenschappelijk belang van de landelijke regio's en wil evenzeer de Europese samenhorigheid versterken," zo verklaart Theres Friewald-Hofbauer voorzitter van ARGE, de Europese organisatie voor plattelands- en dorpsontwikkeling.

Naar aanleiding van de nominatie bezoekt een internationale jury het dorp op zaterdagvoormiddag 26 mei. Na een korte presentatie in het nieuwe tuinpaviljoen verbonden aan huis Perrekes, pal in het centrum van Oosterlo brengt de jury een uitgebreid bezoek aan het dorp.

Hierbij gaat vooral aandacht naar reeds gerealiseerde projecten zoals de Bonten Hannen, het ontmoetingscentrum gebouwd door vrijwilligers uit het dorp in samenwerking met stad Geel. Maar ook kleinschaligere initiatieven zoals een zaaitunnel op de terreinen van MPI Oosterlo komen aan bod.

Na deze rondleiding zit de jury met de initiatiefnemers nog samen voor een verdere evaluatie om rond de middag hun bezoek af te sluiten. De jury wacht daarna de moeilijke taak om uit de 23 inzendingen, verspreid over 9 landen de winnaars te selecteren. Deze worden op zondag 22 september 2018 in het Oostenrijkse Flieβ bekendgemaakt. 'Maar voor ons is Oosterlo nu al een beetje winnaar'.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto