De buitenschoolse kinderopvang Mol start het nieuwe schooljaar met een voorzichtige maar realistische aanpak. 'We vangen alle kinderen opnieuw op in de vertrouwde kinderclub die verbonden is aan de eigen school.

Wel verlaten we de tweede inschrijvingstermijn tot één week voor het opvangmoment. We begrijpen eventuele ongerustheid bij ouders hierover, maar met deze wijziging kunnen we de opvangcapaciteit beter afstemmen op de reële opvangnood.

Bovendien hebben we zo meer zekerheid dat we de vrijgegeven opvangcapaciteit per kinderclub ook effectief kunnen waarmaken. Vooral de dagelijkse beschikbaarheid van voldoende kinderbegeleiding voor elke kinderclub baart ons in deze coronacrisis zorgen.

Onze dienst buitenschoolse kinderopvang levert alle mogelijke inspanningen om de normale voor- en naschoolse werking te hervatten. We vangen alle kinderen vanaf 1 september op in de kinderclub die verbonden is aan hun school.

De nieuwe richtlijnen van Kind en Gezin maken het opnieuw mogelijk om kinderen van verschillende scholen samen op te vangen in één locatie.

Uiteraard blijven er voor de kinderen en de ouders een aantal coronarichtlijnen van toepassing. Ook organisatorisch zijn er achter de schermen een aantal beperkingen, wat de flexibiliteit voor het inzetten van de begeleiding over de verschillende kinderclubs heen fors vermindert.

Daardoor voeren we noodgedwongen enkele wijzigingen door aan de inschrijvingstermijnen die gelden voor ieder opvangmoment.'

Inschrijven in twee delen

'Ook voor het uitbreken van de coronacrisis vonden de online inschrijvingen al plaats in twee stappen. Tien weken voor elk opvangmoment geven we de helft van de capaciteit vrij voor de zogeheten 'vroegboekers'. Dit blijft hetzelfde.

Ouders die pas laat zekerheid hebben over nodige opvangmomenten, konden vroeger vanaf drie weken voordien boeken. Op dat moment gaven we de resterende capaciteit vrij.

Door de coronacrisis verschuiven we deze tweede inschrijvingstermijn naar een week op voorhand. Hierdoor kunnen we per kinderclub beter omgaan met eventuele last-minute personeelsbeperkingen, zoals bijvoorbeeld ziekte of quarantaineverplichtingen.'

Moeilijke keuze

'Sommige ouders moeten door deze aanpak langer wachten op zekerheid over de beschikbaarheid van opvang. We begrijpen eventuele frustraties hierover, maar kiezen bewust voor deze voorzichtige aanpak.

Zo hebben we meer garanties dat we de opengestelde plaatsen ook effectief kunnen waarmaken én moeten we achteraf niemand teleurstellen. We evalueren de situatie week na week. Wanneer mogelijk keren we opnieuw terug naar de oude inschrijvingstermijnen.

'Op woensdagnamiddag en op snipperdagen gebruiken we drie kinderclubs'

- Windekind (Beukenbosstraat 15): voor kinderen uit de scholen in Ezaart, Heidehuizen, Millegem en Achterbos

- Krekeltje (Don Boscostraat 37 A): voor kinderen uit de scholen in Ginderbuiten en Centrum

- Pardoes (Sluis 159): voor kinderen uit de scholen van Rauw, Gompel, Sluis en Wezel.

Coronamaatregelen voor kinderen en hun ouders:

ü Alle kinderen zijn welkom, behalve zieke kinderen en kinderen in verplichte thuisquarantaine.

ü Hou afstand ten opzichte van andere ouders en de begeleiding.

ü Als ouder draag je verplicht een mondmasker.

ü Hou de breng- en ophaalmomenten zo kort mogelijk.

Succesvolle vakantie

'Na een bewogen schooljaar stonden onze begeleiders de afgelopen vakantiemaanden paraat om alle kinderen een fijne tijd te bezorgen. De kinderopvang werd in kleinere groepjes in de verschillende kinderclubs georganiseerd.

Deze kleinschaligheid werd door de begeleiding, kinderen en ouders erg geapprecieerd. Een dikke pluim voor onze helden van de kinderopvang, die ook nu weer alles geven om er een fantastisch schooljaar van te maken.'

Meer info: buitenschoolse kinderopvang, 014 33 15 72, bkomol@gemeentemol.be