Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Burgemeester Geert Daems (CD&V) Hulshout verlaat na 13 jaar politiek eind dit jaar : "Burgemeester zijn is een kunst"

Geert Daems

Burgemeester in Hulshout Geert Daems (CD&V) verlaat de politiek eind 2024. Normaliter is hij geen kandidaat meer bij de gemeenteraadsverkiezingen in oktober.

"Al zes legislaturen ben ik actief in de Hulshoutse politiek", zegt burgemeester Geert Daems (59).   "Ik werd als 24-jarige in 1988 rechtstreeks verkozen als gemeenteraadslid en herhaalde dit de volgende vijf legislaturen. In 2007 kon ik schepen worden en sinds 1 november 2011 ben ik onafgebroken burgemeester. In mijn leven heeft het dragen van verantwoordelijkheid altijd centraal gestaan: eerst bij de Chiro, later beroepsmatig en ook in de politiek en voor mijn gezin.  

Het is een rode draad door mijn leven. En nu staat die rode draad onder spanning.

Sinds de zomer van 2023 spelen mijn hart en mijn verstand pingpong. Mijn hart zegt dat ik moet doorgaan, mijn verstand zegt dat ik moet stoppen. Hiertussen moet ik kiezen en die keuze is verscheurend.

Het is één van de moeilijkste vragen die ik in mijn leven heb moeten beantwoorden. Als geen ander weet ik wat de job van burgemeester vereist en ik heb dan ook veel overwegingen gemaakt."

'Heel wat overwegingen'

"Kan ik nog de burgemeester zijn die ik wil zijn? Ben ik soms niet te mild geworden? Is stoppen soms niet sterker dan voortdoen? Is het niet beter te laten gaan dan te blijven vasthouden en te streven naar meer? Is het voor zowel mezelf als voor de organisatie goed dat er iets verandert? Heb ik nog die bruisende energie die nodig is om er nog eens voor zes jaar tegenaan te gaan?

Uiteindelijk kom ik tot de conclusie dat ik niet langer voldoende brandstof in de tank heb om er opnieuw zes jaar lang tegenaan te gaan. Zo simpel is het.

De 13 jaar als burgemeester zijn voor mij de meest bevredigende jaren van mijn leven geweest, vooral dan de eerste 7 jaar.  Als burgemeester wil ik impact hebben en wegen op het beleid.  Vandaag ervaar ik die impact als onvoldoende.

De gebeurtenissen van de afgelopen legislatuur werden aan elkaar geregen. Eerst was er de coronacrisis, naadloos gevolgd door de Oekraïnecrisis en de energiecrisis. Allemaal waren ze belastend door hun zwaarte en hun voortdurende aard."

"Niet vasthouden aan de macht"

"Het voorrecht van ons leven is de persoon te worden die we werkelijk zijn. Ik wil niet vasthouden aan de macht. Op een gegeven moment moet je kunnen loslaten. Zeker wanneer er een nieuwe generatie klaar voor is. En die staat klaar.

Een nog jonge, sterke, bekwame ploeg heeft de afgelopen legislaturen de nodige ervaring kunnen opdoen. Ik ben ervan overtuigd dat zij met de juiste ingesteldheid, sterk en energiek, mijn taak kunnen overnemen en voortzetten.

Daarom neem ik in december afscheid van mijn politieke leven.

Dorpspolitiek, je was zowel hard als lief voor me.  De ene dag slopend, de volgende dag helend.  Je bent wreed maar o zo mooi.  Niets heeft me meer gegeven, maar niets heeft zoveel in de plaats gevraagd.  Ik wil je bedanken om me te hebben gemaakt tot wie ik ben. Het is jouw kleine wereld en iedereen die ik mocht ontmoeten die daarvoor hebben gezorgd.  Lessen geleerd, fouten gemaakt en veel moeten ondergaan.  Soms woede en verdriet maar vooral veel plezier en geluk die ik voor altijd zal koesteren.  Terugkijkend op deze fantastische periode in mijn leven ben ik ongelooflijk dankbaar en trots.

Burgemeester worden is een gunst.  Burgemeester zijn is een kunst.  Eraan beginnen is niet makkelijk. Ermee ophouden is zelfs moeilijk. Zelf het eindpunt bepalen brengt rust, voldoening en dankbaarheid.  Ik heb niet zo heel veel op mijn lijstje staan.  Ik ben een heel tevreden en blij mens. Ik heb een superleuk en rijk leven.

Het zou wel leuk zijn om vanaf december meer tijd te kunnen uittrekken voor m'n familie, vrienden en m'n hobby om volop te kunnen pallieteren", besluit Geert Daems. (GV)

Prof. Dr. Vital Celenplein 2, Hulshout, België

Geert Daems

Deel dit artikel