In de brandweerkazerne, tussen de dienstwagens, roeren zaterdag burgemeester Luc Vleugels en chef-kok Jess Van Weert in de potten. Het exclusieve en volgeboekte diner kadert in de week van de smaak, met als thema dit jaar ‘water en vuur’.

De week van de smaak loopt van 14 tot 24 november en biedt ook in Heist een waaier aan heerlijke activiteiten. Een daarvan is een diner op een exclusieve locatie. ‘Voor wie wil dineren op een speciale en unieke locatie, is na het succesvolle diner in de oude dekenij vorig jaar ook dit jaar ‘de burgemeester kookt’, zegt An Vertommen van de cultuurdienst. ‘De burgemeester nodigt samen met chef-kok Jess Van Weert van 'Restaurant à la carte' uit in de Heistse brandweerkazerne voor een heerlijk verrassingsmenu. Met als thema ‘water en vuur’ een gedroomde locatie.’

De wijn tijdens dit diner komt van 'Vincero Wines', de gloednieuwe wijnhandel van Jess Van Weert en Koen Peeters, die binnenkort opent in de Oude Liersebaan en de eigen gepersonaliseerde huis-prosecco ‘Vincero’ voor à la carte zal leveren. ‘Naast het gastronomische is het ook leuk voor onze dertig gasten dat brandweermateriaal uitgestald zal liggen. Uiteraard is er ook de mogelijkheid dat ons decor moet uitrukken, veiligheid brengen we niet in gevaar.’ Het diner start om 17 uur.

Restaurant à la carte viert op zondag 8 december het zevenjarig bestaan. Chef-kok Jess Van Weert(25) tekent er samen met gastvrouw Melissa Verelst en hun team voor klasse, kwaliteit en een topkeuken. Net achttien was Jess toen hij à la carte opende. Op dat moment de jongste chef van’t land, met een eigen zaak.

Het bracht hem in prime-time op de schoot van Marcel Van Tilt op Eén. ‘Wat het ging worden, was me één groot vraagteken’, zegt de chef-kok. ‘Als ik nu terugblik, mag ik voorzichtig van een succes spreken. Dat het eten hier echt primeert, met kwalitatieve ingrediënten bereid, is ongetwijfeld een deel van het verhaal.’ Jess maakt gebruik van moleculaire kooktechnieken voor zijn hapjes. ‘Bij hoofdgerechten wijk ik echter nooit af van een heerlijk stuk vlees of vis. We combineren een klassieke keuken met moderne toetsen. Ik benoem niet graag één gerecht als specialiteit. Ik zie smaak en fijnheid van mijn gerechten eerder als mijn specialiteit.

Als er dan toch al een specialiteit van het huis is, zal dat het Wagyu – vlees zijn. Extreem lekker Japans rundsvlees’, vervolgt Van Weert. ‘Bovendien koop ik vlees en vis van hier rechtstreeks bij de bron aan. We streven een persoonlijke, vriendelijke en losse service na. Onze klanten mogen zich hier thuis voelen.’

Sinds 2008 kookt Jess met ‘à la carte @ home’ aan huis, tegen dezelfde prijzen als in het restaurant. Van Weert is zo vaste kok aan huis bij Nick Nuyens. Tot slot is er feestservice à la carte.