Donderdag 19 juli start Voka met een nieuwe reeks Zomerstages. Meer dan vijftig volksvertegenwoordigers zullen deze zomer één of twee dagen aan de slag gaan bij een bedrijf.

Jan Bertels, burgemeester van Herentals, trapt het nieuwe stageseizoen 2018 af. Hij gaat langs bij buizenproducent Henco in Herentals.

Dit jaar zal Voka zeker de kaap van 50 zomerstages overschrijden. CD&V-voorzitter Wouter Beke op de fiets bij Lotto Soudal? Jan Peumans die cider gaat maken bij de firma Stassen? Of Kristof Calvo – fractieleider voor Groen in de Kamer – die zich verdiept in de wereld van de rusthuizen bij Armonea?

Het staat allemaal op de agenda. Burgemeester en volksvertegenwoordiger Jan Bertels (sp.a) gaat op donderdag 19 juli in zíjn Herentals de allereerste zomerstage van dit seizoen afwerken bij buizenproducent Henco.

Bedoeling: als volksvertegenwoordiger één of twee dagen écht aan de bak gaan in een bedrijf. En zo proeven hoe het is om op de werkvloer te staan en te ervaren wat er leeft bij de bedrijven in onze regio.

"Ik kijk er naar uit om een groeiend bedrijf in mijn gemeente van dichtbij te leren kennen. Ik vind het heel belangrijk om echt eens op de werkvloer te staan", laat Jan Bertels weten. "Zo kan ik het werk écht ervaren. Uiteraard is het ook belangrijk om het verhaal en de visie achter het bedrijf mee te krijgen."

"Voor politici is zo'n stage extra interessant. Ze zijn tijdens het parlementaire jaar bezig met dossiers die vaak een directe impact hebben op het bedrijfsleven", zegt Renilde Craps, gedelegeerd bestuurder van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen-Kempen. "Politici maken op deze manier ook kennis met de uitdagingen waar elk bedrijf voor staat, zoals het zoeken naar geschikt personeel."

#vokastages
De burgemeester zal op donderdag 19 juli om 9 uur 's morgens worden ontvangen op het bedrijf, in de Toekomstlaan 27 in Herentals. Tussen 9.30 uur en 12 uur krijgt hij toelichting over het strategisch plan van Henco.

Na de middag zal hij op verschillende afdelingen de handen uit de mouwen steken. Het bedrijf is heel gekend voor zijn meerlagenbuis, maar ook voor het produceren van vloerverwarmingssystemen. De onderneming voert producten uit naar meer dan 85 landen en produceert meer dan 130.000 kilometer buizen per jaar.

"Tijdens de stage zal duidelijk worden voor welke uitdagingen we als groeibedrijf staan. Er is de 'war for talent', de voortdurende automatisatie van het werk, de vele opleidingen voor het personeel", zegt Wim Verhoeven, managing director van Henco Industries.

"Voka helpt ons bij die uitdagingen met hun expertise. Een goed contact met lokale besturen is ook essentieel. Veel Belgische bedrijven verplaatsen hun productie naar lageloonlanden. Wij doen dat niet en investeren in een nieuw distributiecentrum. Voor zo'n uitbreiding is het essentieel om dat te bespreken met het lokale bestuur. Zodat we ons verder in Herentals kunnen vestigen."

Het is al het 26e jaar dat Voka politici en bedrijven dichter bij elkaar brengt. Dit jaar zal je alle zomerstages nog beter kunnen volgen. Op onze website www.vokastages.be kan je nu al een overzicht terugvinden van de geplande bedrijfsbezoeken. We zullen ook verslagen en video's publiceren. Via #vokastages volg je elke stap van onze volksvertegenwoordigers via social media.'