U bent hier

Burgemeester Mien Van Olmen over Witbos : 'Minister Demir, dit is ongezien, onbegrijpelijk!' (2) - Wim Heylen reactie (video)

Herentals | Neteland
06.06.2020 - 06.20u
Door: Herman Gezelle

'Dit is echt ongezien, na een traject van 12 jaar weigert minister Demir het dossier op de beslissingstafel te leggen van de Vlaamse Regering, ze zet zonder enig overleg iederéén buiten spel', reageert burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) diep teleurgesteld.

'12 jaar is er gezocht naar een manier om het 45ha grote militaire domein om te vormen tot een prachtige site met natuurversterking en heideherstel, wandel- en fietsroutes doorheen de site, uitbreiding van de huidige 13 holes naar 18 holes voor ecogolf, een evenwichtig kader voor evenementen in de militaire loodsen, een speelbos voor de kinderen en ruimte voor een sporthal voor onze inwoners', vervolgt burgemeester Van Olmen.

Het huidige bosbestand (voornamelijk grove den en Amerikaanse eik) wordt hiervoor heel doordacht hervormd en opgewaardeerd, bijna 5 ha op de site zelf en 4.8 ha wordt gecompenseerd in de omgeving.

Dit gebeurde in nauw overleg en met een gunstig advies van haar (Demir, nvdr.) bevoegde dienst ANB.

Minister Demir (N-VA) draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid, in plaats van 45ha naar de bevolking te geven, blijft er nu een blinde vlek militair domein waar geen regels gelden. Onbegrijpelijk!', besluit Mien Van Olmen.

Golfclub voorzitter en schepen Patrik De Cat : 'Solo slim actie van minister Demir'

'Onbegrijpelijk. Dit is een solo slim actie van deze minister', onderstreept Golfclub voorzitter en schepen Patrik De Cat.  ' Het dossier was volledig in consensus uitgewerkt met de Vlaamse administratie en kabinet.  Volledig klaar om beslist te worden na een traject van 12 jaar.

In dat traject is meerdere keren door de Vlaamse overheid een positieve beslissing genomen ivm de uitbreiding. Dat er bomen moesten gekapt worden was reeds 10 jaar geleden duidelijk.

Alle gekapte bomen zijn grove den en Amerikaanse eik. Alle waardevolle bomen zijn geïnventariseerd en worden behouden. Bovendien worden alle gekapte bomen fysiek gecompenseerd, er worden dus op en buiten het terrein voor elke gekapte boom, een andere geplant.

'Argument van de minister dat er 12-14ha bos verdwijnt, klopt dus niet'

'Het argument van de minister dat er 12-14ha bos verdwijnt, klopt dus niet.  Het verdwijnt niet maar wordt gecompenseerd.

Hierover was reeds 3 jaar geleden een volledig akkoord met het agentschap Natuur en Bos. Dit akkoord werd 3 weken geleden nogmaals bevestigd.

Dat de minister een dossier dat een consensus dossier is tussen alle betrokken partijen, waar 12 jaar aan gewerkt is, een volledig planningsproces positief doorlopen heeft en wettelijk aan alle voorwaarden voldoet, eigenhandig naar de vuilbak kan verwijzen is voor mij onbegrijpelijk en niet te aanvaarden.

Rechtszekerheid is blijkbaar ook in Vlaanderen onbestaande. Ik dacht niet dat dat was waar de NVA voor wilde staan', besluit Golfclub-voorzitter en schepen Patrik De Cat.

Opinie : 'Wordt vervolgd, coalitie ondermijnd?'

'Wordt vervolgd.  Zeker is dat de manke en erg krappe coalitie N-VA/CD&V extra zwaar op de proef wordt gesteld met een sportschepen (N-VA, geïmporteerd uit Kasterlee), die bekend staat als onbetrouwbaar, en enkel op persoonlijk eigen gewin gefixeerd is. 

Hiervan loopt binnen Herentalse politieke kringen, inclusief de oppostitiepartijen, het zwaar vermoeden dat ze zelf het Witbos-vuur bij minister Demir aangestoken heeft.  En straks al zegevierend en toegejuicht door een paar volgelingen, op de Grote Markt, in een donkergele praalwagen weer wil paraderen.'  'Vanuit de Belforttoren' (vgn).

Op de foto : Wim Heylen, eigenaar domein Golfclub Witbos, samen met ex-minister Koen Van den Heuvel, Patrik De Cat voorzitter van Golfclub Witbos, en burgemeester Mien Van Olmen / Foto Nnieuws archief.

imageMeer nieuws

Kerstmagie Kasteel Westerlo gaat door

Kempen regio | Vlaanderen | Westerlo 25.10.2020 - 19.36u reading time1min

Het nieuwe concept van Kerstmagie mag doorgaan. Dit komt doordat de organisatoren rekening houden met de nieuwe maatregelen en er zelf nog strengere boven op doen. 

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden

Maatwerkbedrijf TWERK innoveert in coronatijden
Herentals | Kempen regio 24.10.2020 - 12.39u

Twee nieuwe speelterreintjes helpen kinderen door corona

Twee nieuwe speelterreintjes helpen kinderen door corona
Herenthout | Kempen regio 24.10.2020 - 11.08u

Huis van het Kind lanceert Pamperpunt

Heist op den Berg 24.10.2020 - 09.50u

Covid : Geel en Mol hotspots

Geel | Kempen regio | Mol | Neteland 24.10.2020 - 07.18u

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen

Wintertijd vannacht : 1 uur langer slapen
EU | Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 07.01u

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag

Gemiddeld 11.201 bevestigde besmettingen per dag
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 24.10.2020 - 06.55u

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021

Levensloop Neteland 'Tour of Hope' verschuift naar 2021
Grobbendonk | Neteland | Vorselaar 23.10.2020 - 23.31u

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters

Leger springt bij in strijd tegen coronavirus: extra ambulances en ziekenvervoer via helikopters
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 23.10.2020 - 19.33u

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'

Peter Bellens : 'Alle bewoners WZC Sint-Anna testen negatief'
Herentals | Neteland 23.10.2020 - 18.08u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto