U bent hier

Burgemeester Mien Van Olmen over Witbos : 'Minister Demir, dit is ongezien, onbegrijpelijk!' (2) - Wim Heylen reactie (video)

Herentals | Neteland
06.06.2020 - 06.20u
Door: Herman Gezelle

'Dit is echt ongezien, na een traject van 12 jaar weigert minister Demir het dossier op de beslissingstafel te leggen van de Vlaamse Regering, ze zet zonder enig overleg iederéén buiten spel', reageert burgemeester Mien Van Olmen (CD&V) diep teleurgesteld.

'12 jaar is er gezocht naar een manier om het 45ha grote militaire domein om te vormen tot een prachtige site met natuurversterking en heideherstel, wandel- en fietsroutes doorheen de site, uitbreiding van de huidige 13 holes naar 18 holes voor ecogolf, een evenwichtig kader voor evenementen in de militaire loodsen, een speelbos voor de kinderen en ruimte voor een sporthal voor onze inwoners', vervolgt burgemeester Van Olmen.

Het huidige bosbestand (voornamelijk grove den en Amerikaanse eik) wordt hiervoor heel doordacht hervormd en opgewaardeerd, bijna 5 ha op de site zelf en 4.8 ha wordt gecompenseerd in de omgeving.

Dit gebeurde in nauw overleg en met een gunstig advies van haar (Demir, nvdr.) bevoegde dienst ANB.

Minister Demir (N-VA) draagt hier een verpletterende verantwoordelijkheid, in plaats van 45ha naar de bevolking te geven, blijft er nu een blinde vlek militair domein waar geen regels gelden. Onbegrijpelijk!', besluit Mien Van Olmen.

Golfclub voorzitter en schepen Patrik De Cat : 'Solo slim actie van minister Demir'

'Onbegrijpelijk. Dit is een solo slim actie van deze minister', onderstreept Golfclub voorzitter en schepen Patrik De Cat.  ' Het dossier was volledig in consensus uitgewerkt met de Vlaamse administratie en kabinet.  Volledig klaar om beslist te worden na een traject van 12 jaar.

In dat traject is meerdere keren door de Vlaamse overheid een positieve beslissing genomen ivm de uitbreiding. Dat er bomen moesten gekapt worden was reeds 10 jaar geleden duidelijk.

Alle gekapte bomen zijn grove den en Amerikaanse eik. Alle waardevolle bomen zijn geïnventariseerd en worden behouden. Bovendien worden alle gekapte bomen fysiek gecompenseerd, er worden dus op en buiten het terrein voor elke gekapte boom, een andere geplant.

'Argument van de minister dat er 12-14ha bos verdwijnt, klopt dus niet'

'Het argument van de minister dat er 12-14ha bos verdwijnt, klopt dus niet.  Het verdwijnt niet maar wordt gecompenseerd.

Hierover was reeds 3 jaar geleden een volledig akkoord met het agentschap Natuur en Bos. Dit akkoord werd 3 weken geleden nogmaals bevestigd.

Dat de minister een dossier dat een consensus dossier is tussen alle betrokken partijen, waar 12 jaar aan gewerkt is, een volledig planningsproces positief doorlopen heeft en wettelijk aan alle voorwaarden voldoet, eigenhandig naar de vuilbak kan verwijzen is voor mij onbegrijpelijk en niet te aanvaarden.

Rechtszekerheid is blijkbaar ook in Vlaanderen onbestaande. Ik dacht niet dat dat was waar de NVA voor wilde staan', besluit Golfclub-voorzitter en schepen Patrik De Cat.

Opinie : 'Wordt vervolgd, coalitie ondermijnd?'

'Wordt vervolgd.  Zeker is dat de manke en erg krappe coalitie N-VA/CD&V extra zwaar op de proef wordt gesteld met een sportschepen (N-VA, geïmporteerd uit Kasterlee), die bekend staat als onbetrouwbaar, en enkel op persoonlijk eigen gewin gefixeerd is. 

Hiervan loopt binnen Herentalse politieke kringen, inclusief de oppostitiepartijen, het zwaar vermoeden dat ze zelf het Witbos-vuur bij minister Demir aangestoken heeft.  En straks al zegevierend en toegejuicht door een paar volgelingen, op de Grote Markt, in een donkergele praalwagen weer wil paraderen.'  'Vanuit de Belforttoren' (vgn).

Op de foto : Wim Heylen, eigenaar domein Golfclub Witbos, samen met ex-minister Koen Van den Heuvel, Patrik De Cat voorzitter van Golfclub Witbos, en burgemeester Mien Van Olmen / Foto Nnieuws archief.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto