Bibliotheek gesloten, lokaal bestuur last ook eigen evenementen af

Na overleg met de gouverneur en de intergemeentelijke veiligheidscel Berlaar-Nijlen hebben beide burgemeesters beslist om alle sociale activiteiten en publieke evenementen tot en met 31 maart te verbieden.

Afhankelijk van de verdere evolutie kan deze maatregel daarna verlengd worden. Organisatoren van evenementen in april houden er dus best al rekening mee om hun activiteit uit te stellen.

De burgemeesters nemen dit besluit op basis van de informatie die ze gekregen hebben van medici tijdens een overleg met de gouverneur. Zij zijn bevreesd dat ons gezondheidssysteem een verdere aangroei van besmettingen niet gaat aankunnen, waardoor noodzakelijke medische ingrepen mogelijk niet kunnen doorgaan. De belangrijkste maatregel om dit tegen te gaan, is voldoende afstand houden.

Wat houdt het precies in?

Om te beginnen zal de bibliotheek vanaf morgen gesloten zijn en worden alle evenementen geannuleerd, zoals bijvoorbeeld een ontvangst voor nieuwe inwoners of een receptie voor een jubileum. Het besluit van de burgemeesters is daarnaast zeer duidelijk: alle activiteiten en publieke evenementen mogen tot en met 31 maart niet doorgaan.

· Alle sporthallen en -terreinen worden gesloten, de scholen kunnen hun eigen infrastructuur wel blijven gebruiken.

· De bibliotheek is gesloten.

· Alle overleg- en infovergaderingen met inwoners en externe partners die niet noodzakelijk zijn om de dienstverlening te garanderen, worden uitgesteld naar een latere datum.

· Alle overige gemeentelijke activiteiten, workshops ... worden geannuleerd.

· Alle activiteiten van verenigingen en externe organisatoren worden verboden (sporttrainingen en -wedstrijden, spaghettidagen, toneelvoorstellingen, activiteiten van jeugdverenigingen ...).

De bedoeling is om maatregelen en gewoonten op te leggen die van cruciaal belang zijn om de verdere verspreiding van het virus tegen te gaan:

· Hou voldoende afstand ten opzichte van andere mensen, blijf op minstens een meter afstand van mekaar.

· Was regelmatig de handen grondig met water en zeep, gedurende 40 tot 60 seconden, dit heeft de voorkeur op een handgel.

· Vermijd ook in de privésfeer maximaal het mixen van verschillende leeftijdscategorieën, stel bezoek aan oudere familieleden en vrienden uit.

· Vraag jezelf ook van elke activiteit in privésfeer af of deze strikt noodzakelijk is en of deze uitgesteld kan worden.

· Zorg voor voldoende ventilatie in ruimten waar een aantal mensen gedurende een periode samen moeten zijn.

Scholen en winkels?

Scholen blijven open, maar schooluitstappen (bosklassen, zeeklassen en dergelijke) gaan niet door. Ook aan verenigingen, sportclubs en dergelijke wordt nadrukkelijk gevraagd al hun activiteiten uit te stellen, zowel wedstrijden als trainingen.

Winkels en horeca blijven gewoon open, daar is de boodschap om zoveel mogelijk in te zetten op maximale hygiëne. In de loop van de komende weken zal daarop controle uitgevoerd worden.

Gemeentelijke dienstverlening?

De raadgeving hier is: kom enkel naar het gemeentehuis als het dringend of echt nodig is en gebruik de andere kanalen (thuisloket op de website of telefonisch) waar dat mogelijk is.

Contactgegevens: 03 410 02 11 - info@nijlen.be

Waar krijg je meer informatie over het coronavirus?

De federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid en het Nationaal Crisiscentrum geeft in overleg met experten via verschillende kanalen meer informatie over het coronavirus of COVID-19-virus (nieuwste ontwikkelingen, hygiëne-advies,...):

• website www.info-coronavirus.be

• e-mail info-coronavirus@health.fgov.be

• tel. 0800/14 689 (gratis)

• Volg de updates ook via de Facebookpagina van FOD Volksgezondheid

• of via de Twitter-account van FOD Volksgezondheid