U bent hier

Burgerbeweging ruikt de macht, ook in Vorselaar

Vlaanderen | Vorselaar
16.04.2018 - 21.48u
Door: Herman Gezelle

Al in minstens 46 gemeenten trekt in oktober dit jaar een burgerbeweging naar de kiezer. De initiatiefnemers zijn vaak gewezen N-VA'ers. Dat schrijft De Standaard maandag.

"De burgerbewegingen zijn hot", stelt Lieven Janssens, docent bestuurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en zelf burgemeester van Vorselaar (ActieV), vast. Het blijkt alleen moeilijk om de "echte" burgerbewegingen van de "valse" te onderscheiden.

"Kijk naar de keuze van bestaande partijen om zich te verruimen met onafhankelijke kandidaten. Dat is totaal niet hetzelfde als local activisme, een sterke dynamiek van onderuit die andere antwoorden wil bieden op de maatschappelijke problemen dan de klassieke partijen", zegt Janssens.

Ook los van de verruimingspogingen van de traditionele partijen vallen soms veel vragen te stellen bij de politieke motieven van de nieuwe burgerbewegingen. Zo is de meest opvallende nieuwkomer zonder twijfel het Vooruit Politiek Platform.

Volgens haar site verenigt de groep al minstens veertig potentiële bewegingen en is het de bedoeling om de "lokale stromingen, los van de traditionele partijen, samen te brengen".

Maar wat meteen opvalt: zowat de helft van de initiatieven wordt geleid of ondersteund door voormalige N-VA-kandidaten die de afgelopen jaren al dan niet gedwongen uit de partij zijn gestapt.

In het geval van Kortrijk Vooruit, de bakermat van het platform, komt het initiatief volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) voort uit "een zekere frustratie omdat de N-VA te veel nadruk legde op een neoliberaal Vlaams nationalisme, terwijl ze meer voorstander zijn van een cultureel nationalisme".

Over hun slaagkansen is Bouteca weinig optimistisch. "In Kortrijk zullen ze hoogstens een zetel kosten aan de N-VA en ik zie hetzelfde scenario bij veel andere burgerbewegingen". (DS/belga)

imageMeer nieuws

Dit zijn alle kandidaten waarop je kan stemmen in jouw gemeente

Dit zijn alle kandidaten waarop je kan stemmen in jouw gemeente
Kempen regio | Vlaanderen 21.09.2018 - 15.09u

Nieuwtjes schepencollege Heist-op-den-Berg

Heist op den Berg 21.09.2018 - 13.47u

Nieuwe randparking voor sportvelden Molenstraat

Kasterlee 21.09.2018 - 13.46u

Zes weekends hinder op E313 tussen Ham en Massenhoven richting Antwerpen

Geel | Herentals | Kempen regio | Olen 21.09.2018 - 13.43u

Pleeggezinnen vieren feest in Bobbejaanland

Kasterlee | Kempen regio | Neteland 21.09.2018 - 13.42u

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend

Nationale en provinciale voetbalwedstrijden dit weekend
Kempen regio | Neteland 21.09.2018 - 09.44u

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Webdesign door Intracto