U bent hier

Burgerbeweging ruikt de macht, ook in Vorselaar

Vlaanderen | Vorselaar
16.04.2018 - 21.48u
Door: Herman Gezelle

Al in minstens 46 gemeenten trekt in oktober dit jaar een burgerbeweging naar de kiezer. De initiatiefnemers zijn vaak gewezen N-VA'ers. Dat schrijft De Standaard maandag.

"De burgerbewegingen zijn hot", stelt Lieven Janssens, docent bestuurswetenschappen aan de Universiteit Antwerpen en zelf burgemeester van Vorselaar (ActieV), vast. Het blijkt alleen moeilijk om de "echte" burgerbewegingen van de "valse" te onderscheiden.

"Kijk naar de keuze van bestaande partijen om zich te verruimen met onafhankelijke kandidaten. Dat is totaal niet hetzelfde als local activisme, een sterke dynamiek van onderuit die andere antwoorden wil bieden op de maatschappelijke problemen dan de klassieke partijen", zegt Janssens.

Ook los van de verruimingspogingen van de traditionele partijen vallen soms veel vragen te stellen bij de politieke motieven van de nieuwe burgerbewegingen. Zo is de meest opvallende nieuwkomer zonder twijfel het Vooruit Politiek Platform.

Volgens haar site verenigt de groep al minstens veertig potentiële bewegingen en is het de bedoeling om de "lokale stromingen, los van de traditionele partijen, samen te brengen".

Maar wat meteen opvalt: zowat de helft van de initiatieven wordt geleid of ondersteund door voormalige N-VA-kandidaten die de afgelopen jaren al dan niet gedwongen uit de partij zijn gestapt.

In het geval van Kortrijk Vooruit, de bakermat van het platform, komt het initiatief volgens politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) voort uit "een zekere frustratie omdat de N-VA te veel nadruk legde op een neoliberaal Vlaams nationalisme, terwijl ze meer voorstander zijn van een cultureel nationalisme".

Over hun slaagkansen is Bouteca weinig optimistisch. "In Kortrijk zullen ze hoogstens een zetel kosten aan de N-VA en ik zie hetzelfde scenario bij veel andere burgerbewegingen". (DS/belga)

imageMeer nieuws

Proef gratis van de lente tijdens het openingsweekend op domein Zilvermeer

Mol 21.03.2019 - 14.13u reading time3min

Op zaterdag 6 en zondag 7 april gaat het nieuwe toeristische seizoen van start.
Geniet gratis van een dagje Zilvermeer en beleef een onvergetelijke dag.

Bekijk het Zilvermeer eens vanuit een andere hoek! Vraag aan de kassa een flyer met daarop een uitgestippelde route en ga op verkenningstocht. Honger of dorst? Om je extra te verwennen, zetten onze horecazaken hun beste beentje voor. Geniet van leuke extraatjes zodat je tijdens je tocht lekker kunt smullen.

Nieuwtjes schepencollege Herentals

Nieuwtjes schepencollege Herentals
Herentals 21.03.2019 - 11.38u

Verkeer op E313 richting Antwerpen over één rijstrook in Westerlo

Geel | Kempen regio | Provincie Antwerpen | Westerlo 21.03.2019 - 11.33u

Nieuwtjes schepencollege Geel

Geel 21.03.2019 - 11.31u

Vlaams Parlement keurt taxidecreet goed

Vlaams Parlement keurt taxidecreet goed
Kempen regio | Vlaanderen 20.03.2019 - 20.19u

Dierenwelzijn : Vlaanderen gaat alle vuurwerk verbieden

Dierenwelzijn : Vlaanderen gaat alle vuurwerk verbieden
Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 20.03.2019 - 18.51u

"Europa heeft nood aan 28.000 specialisten internetveiligheid"

"Europa heeft nood aan 28.000 specialisten internetveiligheid"
Internationaal | Kempen regio | Vlaanderen 20.03.2019 - 18.30u

Nieuws uit uw regio

image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto