In 2022 geeft stad Geel €100 000 aan haar inwoners om creatieve, vernieuwende acties uit te voeren. Heb je een fantastisch idee voor Geel, dat een antwoord biedt aan noden die leven in onze stad of in jouw buurt?

Een project dat onze stad beter, leefbaarder of aantrekkelijker kan maken? Dan kan het burgerbudget het duwtje in de rug zijn dat je nodig hebt. Elke Gelenaar die zelf de handen uit de mouwen wil steken, kan een project indienen.

Via het burgerbudget kunnen inwoners mee aan de toekomst van de stad bouwen. Inwoners kunnen projecten indienen en mee beslissen door te stemmen op de voorstellen. De stad stelt tweejaarlijks 100 000 euro ter beschikking voor de uitwerking van ingediende projectvoorstellen. Dit totaalbudget wordt verdeeld over verschillende projecten die een meerwaarde zijn voor een grote groep Gelenaars.

Wie kan een aanvraag indienen?

Een persoon, een vereniging of een vzw gedomicilieerd of met maatschappelijke zetel in Geel kunnen het burgerbudget aanvragen. Bij een minderjarige indiener moet minstens één meerderjarige toezicht houden op de realisatie.

Aan welke voorwaarden moet je voorstel voldoen?

Je project moet plaatsvinden op het grondgebied van Geel, duurzaam zijn en het algemeen belang dienen. Het gaat niet over het organiseren van buurtfeesten of tijdelijke activiteiten.

Initiatieven met een commercieel, politiek of religieus karakter komen niet in aanmerking. Het project moet passen binnen de bevoegdheden van de stad Geel. Je moet je project binnen twee jaar uitvoeren.

Hoe jouw project indienen?

Je dient je voorstel in via www.ideevoorgeel.be/burgerbudget of via het invulformulier dat je kunt afhalen bij het onthaal van het stadhuis of Sociaal Huis Geel.

Van idee naar uitgevoerd project
De procedure voor het burgerbudget verloopt in vijf stappen.
• 1 maart > 31 mei: dien jouw idee in
• 1 juni > 31 augustus: Analyse & selectie van de projecten
• 1 september > 30 september: stem op jouw favoriete projecten!
• Na 1 oktober: definitieve selectie van projecten voor uitvoering
• Vanaf november: uitvoering van de projecten (binnen 2 jaar)

De details van de verschillende stappen en het volledige subsidiereglement vind je op www.geel.be/burgerbudget.

Wil jij mee beslissen welke projecten uitgevoerd worden? Stel je kandidaat voor de participatieraad! Geef een seintje via algemeenbestuur@geel.be of 014 56 60 60.

Coaching voor kinderen en jongeren

Dienst jeugd organiseert in samenwerking met Broeikas van Jeugdhuis de Vonk coachingsessies over het burgerbudget voor kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren kunnen er hun ideeën op tafel leggen.

Dienst jeugd bekijkt dan samen met hen of het idee realistisch is en past binnen de visie van de stad. Ze krijgen daarna ondersteuning op maat, zoals advies rond de scope van het project, budgettering, zoeken van vrijwilligers ... Dienst Jeugd en Broeikas willen jonge Gelenaars ondersteunen die veel ideeën hebben maar niet goed weten hoe ze er aan kunnen beginnen.

De coachingsessies vinden plaats op woensdag 6 april in Jeugdcentrum De Bogaard, in de namiddag tussen 14 en 17.30 uur en 's avonds tussen 19 en 21.30 uur. De sessie start telkens met een toelichting over het burgerbudget, maar jongeren kunnen tijdens deze momenten vrij binnenkomen. Minderjarigen moeten een volwassene hebben die zijn of haar schouders mee onder het project wil zetten.
Inschrijven (niet verplicht) kan via volgende link: www.geel.be/budgetjongeren

Marlon Pareijn, schepen voor participatie: "In Geel zetten we sterk in op participatie. We willen onze inwoners en organisaties betrekken bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van het beleid.

Zo hebben we een tweetal jaar geleden het participatieplatform ideevoorgeel.be in het leven geroepen. Via dit platform kunnen burgers op een overzichtelijke en handige manier participeren bij lopende projecten en zelf ideeën voor onze stad voorstellen.

We hebben ondertussen ook een participatieraad opgericht, met vertegenwoordigers uit alle deeldorpen. Gelenaars kunnen initiatieven voorleggen aan de participatieraad die dan beoordeelt of dit verder uitgewerkt kan worden binnen het meerjarenplan. Met het burgerbudget gaan we nog een stap verder.

We geven onze inwoners de kans om op kosten de stad zelf hun idee te realiseren. In onze kindvriendelijke stad mogen dat zeker ook projecten vanuit onze jeugd zijn. Ik ben benieuwd welke voorstellen er gaan komen."