De zitting van gisteravond zorgde in de Geelse gemeenteraad voor een primeur. Voor de eerste keer werd gebruik gemaakt van de mogelijkheid in het gemeentedecreet om een burgerinitiatief in te dienen. Een bewoonster van Peperstraat, een woonerf in het centrum van Geel, vroeg aan de gemeenteraad een opwaardering van haar straat.

Volgens de initiatiefneemster kent het woonerf vier grote problematieken: verkeer, bestemming, netheid en de communicatie met de bewoners. Foutief parkeren, overdreven snelheid en sluipverkeer worden aangehaald als de belangrijkste verkeersproblematieken.

De buurt formuleert enkele voorstellen om de verkeersproblematiek aan te kaarten en vraagt meer politionele ondersteuning. De bestemmingsproblemen betreffen volgens de bewoners vooral overmatig laden en lossen en daarom vraagt de initiatiefneemster vaste laad- en lostijden en een correct handhavingsbeleid voor de ruimtelijke ordening.

Wel optreden van politiediensten

In het antwoord van het stadsbestuur ging de burgemeester Vera Celis (foto) dieper in op het politionele luik. Uit de cijfers tot eind augustus 2014 blijkt dat de politiediensten 55 interventies deden in Peperstraat om in te gaan op 69 meldingen van buurtbewoners. Hoewel een delegatie van bewoners van Peperstraat reeds ontvangen werd door de burgemeester en de politiediensten wil het bestuur op korte termijn opnieuw een afspraak maken met de bewoners.

De burgemeester benadrukte dat het stadsbestuur een open en transparante communicatie niet uit de weg gaat en nog nooit een gesprek met de bewoners geweigerd heeft.

Sommige voorstellen technisch niet haalbaar

Op enkele concrete vragen werd door de verschillende functioneel verantwoordelijke schepenen dieper ingegaan. Voor de vraag naar verdwijnpaaltjes verwees Pieter Verhesen, schepen van mobiliteit, naar de aanleg van de Markt toen een onderzoek werd gedaan naar de mogelijke plaatsing van verdwijnpaaltjes. Dit werd toen niet als opportuun weerhouden onder andere omwille van technische problemen. Om dezelfde technische redenen zijn snelheidscontroles voor snelheden minder dan 30 km/u niet mogelijk.

Schepen van ruimtelijke ordening, Bart Julliams, beloofde het gegeven van de bestemming woonerf mee te nemen in de aan de gang zijnde wijziging van het Ruimtelijk Structuurplan. De sensibiliseringsacties om zwerfvuil tegen te gaan worden verder gezet. Schepen van openbare werken Leen Beke legde uit dat de grote bezemwagen moeilijk in het kleine straatje kan bewegen om alle hoeken te bereiken maar beloofde na te kijken of de kleinere veegwagen extra kan ingezet worden om een nettere omgeving te bewerkstelligen. Defecte zaken zullen hersteld worden en de groenaanleg krijgt een opknapbeurt.

foto: Maria De La Cruz/Nnieuws.be