U bent hier

Burgers en bedrijven kunnen mee investeren in hernieuwbare energie dankzij Lumiwind

Nationaal | Vlaanderen
28.05.2020 - 09.26u
Door: Lex Verellen

Luminus wil de energietransitie versnellen en burgers en bedrijven de mogelijkheid geven om mee te investeren in hernieuwbare energieprojecten en te delen in de opbrengsten.

Het bedrijf richt daarom de nieuwe coöperatieve Lumiwind op. De officiële verkoop van de aandelen voor het grote publiek start op maandag 1 juni. Burgers en bedrijven uit het hele land kunnen investeren en coöperant worden van de windturbineparken in Turnhout en Fernelmont.

Een nieuwe coöperatieve in navolging van het succes van Luminus Wind Together

In 2016 richtte Luminus de coöperatieve Luminus Wind Together op om burgers te betrekken bij de ontwikkeling en uitbating van haar windenergieprojecten.

Alle uitgiften van aandelen kenden een groot succes. In een enkel semester in 2019 bijvoorbeeld haalde Luminus Wind Together maar liefst 5 miljoen euro op, wat ook het wettelijk maximum bedrag was. Daarom richt Luminus nu de nieuwe coöperatieve Lumiwind op.

Volgens Grégoire Dallemagne, CEO van Luminus, past deze nieuwe coöperatieve perfect binnen de strategie van Luminus. "Als energieproducent willen we een prominente rol spelen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Hiervoor hebben we het engagement van iedereen nodig. Met Lumiwind willen we de burgers nog meer betrekken én onze coöperatieve nog toegankelijker maken voor burgers en bedrijven. We zijn trots dat we een coöperatieve kunnen voorstellen die aan hun vraag voldoet om in lokale en duurzame energie te investeren."

Voorrang voor buurtbewoners

Veel buurtbewoners van windturbineparken wensen een actieve rol te spelen in de energietransitie en willen zelf bijdragen aan CO2-neutraal klimaat.

Om aan die vraag tegemoet te komen, kregen de buurtbewoners van het Luminus windturbinepark in Turnhout en Fernelmont gedurende twee weken het voorkeurrecht om vennoot te worden van Lumiwind. Zij kunnen in avant-première intekenen tussen 18 mei en 1 juni 2020.

Belangrijkste kenmerken van de intekening

De prijs voor een aandeel bedraagt 25 euro. Alle natuurlijke of rechtspersonen die in België verblijven of gevestigd zijn, kunnen intekenen. Lumiwind streeft tijdens deze eerste kapitaalronde voor de windturbineparken in Turnhout en Fernelmont naar een rendement tot 4%, maar garandeert geen minimumdividend.

Er kan worden ingetekend op maximaal 400 aandelen per kapitaalronde, goed voor een bedrag van 10.000 euro. Alle informatie staat op www.lumiwind.be.

De windturbineparken van Turnhout en Fernelmont

De vijf windturbines van Luminus in Turnhout bevinden zich in de industriezone Veedijk. Ze produceren samen jaarlijks 21.000 MWh hernieuwbare energie. Dit komt overeen met het verbruik van ongeveer 6.000 gezinnen.

De lokaal geproduceerde energie wordt voor ongeveer 20% verbruikt door de lokale industrie. Dankzij dit windproject in Turnhout besparen we bijna 6.000 ton CO2-uitstoot per jaar!

Het windturbinepark Fernelmont 2 ligt verspreid over beide kanten van de E42 in Marchovelette (Namen). Sinds 2019 vind je er drie windturbines van Luminus, van elk 150 meter hoog en elk met een vermogen van 3,45 MW. De windturbines produceren 19.500 MWh per jaar.

Dit komt overeen met het verbruik van meer dan 5.500 gezinnen. De drie windturbines besparen samen ongeveer 5.500 ton CO2 uit.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto